Inrichting boomspiegels in Lelystad

Inrichting boomspiegels in Lelystad

Lelystad is misschien wel de groenste gemeente van Nederland maar toch… Wat zou het fantastisch zijn als veel boomspiegels ook begroeid zouden zijn. Ter inspiratie heeft gemeente Lelystad op enkele locaties 13 voorbeeld – boomspiegels aangelegd. Bekijk hier het boomspiegel ontwerp van de NMFF.

De ruimte rond de stam van de boom noem je de boomspiegel. Vooral in verharding is die duidelijk te zien. Soms zijn ze rond, soms zijn ze vierkant.

Ze geven fleur en kleur en veel planten zijn aantrekkelijk voor vlinders, hommels en bijen (wilde of solitaire bijen en/of honingbijen) en soms ook voor vogels.

Vlinders, hommels en bijen (solitaire bijen en/of honingbijen) zoeken op de bloemen stuifmeel en/of nectar, een soort ‘dunne honing’, vogels eten sommige zaden. Sommige planten of delen daarvan (bloemen, bladeren, vruchten) zijn ook nog eens eetbaar. Kortom: van begroeide boomspiegels word je blij!

Ter inspiratie heeft gemeente Lelystad op enkele locaties 13 voorbeeld – boomspiegels aangelegd. Verschillende natuurorganisatie, gemeente Lelystad en mensen – met – groene – vingers hebben de beplanting ontworpen.

Natuur en milieufederatie Flevoland heeft circulaire challenges waarbij het accent gelegd op een eetbare tuin, een bijentuin, een waterbestendige tuin en een hittestress tuin. Op basis van deze vier focuspunten zijn bijpassende plantsoorten uitgekozen. Daarnaast is er gekozen voor vaste, inheemse plantensoorten.

De volgende plantsoorten staan in de boomspiegel van de NMFF:

  • Origanum vulgare (= gewoon) – wilde marjolein. Komt van nature in ons land voor (dat noem je ‘inheems’), keukenkruid. Bloeit roze (7-9), wordt 30 – 40 cm hoog en trekt vlinders, hommels en bijen. Wrijf eens en blaadje tussen twee vingers en geniet van de geur. Zo gewoon is de wilde marjolein dus ook weer niet!
  • Geranium pratense – beemdooievaarsbek. Mooie, inheemse plant, bloeit met blauwe bloemen ( 6 – 7) en trekt bijen en vlinders. Soms heeft de plant last van meeldauw, een schimmel. Knip de aangetaste plant dan kort terug. ‘Pratense’ zegt iets over de groeiplek, het betekent namelijk ‘in weiden groeiend’.
  • Alchemilla mollis – vrouwenmantel. De plant bloeit niet alleen grappig met geel – groene bloemen (5-6) maar na nachtelijke dauw of een regenbuitje blijven er waterdruppels als parels op het blad liggen. Hoogte 40 cm. ‘Mollis’ betekent zacht, niet hard.
  • Symphytum grandiflorum – smeerwortel. Een prima bodembedekker voor een schaduwrijk plekje. Bloeit wit (6 – 8) en trekt hommels en bijen. ‘Grandiflorum’ = met grote (grandi) bloemen (florum). Op een goeie groeiplek kan de plant zich snel uitbreiden.