Klimaatambassadeur Lelystad: Martin Kleinman

15 maart 2011

Ik ben Martin Kleinman, 33 jaar, en woon sinds 9 jaar in Lelystad. Ik woon samen met Bianca, mijn zoontje Kevin van 5 en drie katten om het compleet te maken. Van beroep ben ik software ontwikkelaar.

Zelf doe ik veel aan energiebesparing. We hebben het huis grondig aangepakt met extra isolatie, HR++ glas, verwarming lager en beter ingeregeld, warmtewisselaar om de restwarmte van de douche terug te winnen, een zonneboiler, zonnepanelen, zuinigere apparatuur en nog veel meer.

Ik vind het leuk om mensen te laten zien wat er allemaal mogelijk is in en rond het huis wat betreft energiebesparing, en dat energie besparen niet alleen goed voor het milieu is maar ook echt leuk kan zijn. Om nog maar te zwijgen over extra wooncomfort wat er ook door gerealiseerd kan worden. Mensen zien vaak alleen de financiële kant  van het verhaal en zien niet direct de voordelen van meer comfort in huis en een lagere energierekening.

De signalen zijn in mijn ogen overduidelijk: overstromingen in Pakistan, droogte in Afrika, en de recente olieramp in de Golf van Mexico. We zijn als wereld verslaafd aan energie en dat gaat ten koste van ons leefklimaat en het milieu. Daarom vind ik dat we zuiniger aan moeten doen met de hele wereld zodat mijn kind en zijn kinderen straks er ook nog van kunnen genieten. Het is tot op heden altijd meer, meer, meer en daar zijn we volgens mij nu niet echt gelukkiger kan geworden.

Activiteiten

Van 7 tot en met 15 mei worden weer de internationale Solardays ( www.solardays.nl ) gehouden. Ik doe dit jaar mee met de organisatie van de Open Huizen ( voor particulieren ) namens de vereniging ODE. In het weekend van 14/15 mei organiseren we weer het Open Huizen evenement.  Doelstelling is om dit jaar minimaal 200 mensen te vinden die hun huis open willen stellen voor particulieren om ze zo warm te maken voor zonnepanelen / zonneboilers en andere duurzame investeringen.