Kunstenaar en modeontwerper exposeren visserstrui op Floriade

Kunstenaar en modeontwerper exposeren visserstrui op Floriade

Kunstenaar en modeontwerper exposeren visserstrui op Floriade

 

 

 

 

Kasper Jongejan, modeontwerper en beeldend kunstenaar uit Almere, heeft een Almeerse Visserstrui ontworpen. In samenwerking met de Almeerse Wolunie en het Knitwear Lab is er een eerste exemplaar gemaakt. Deze trui is sinds 2 juli te zien op de Floriade in de tuin van de Almeerse Wolunie, kavel 14. 

Identiteit
Voorafgaand aan de ontwerp -en productiefase onderzocht Kasper de identiteit van Almere. Dit deed hij als artist in residence bij StrandLAB. Gedurende een periode van twee maanden was zijn vraag “Wat is Ally?” De vertaling van Kaspers bevindingen toont nu de identiteit van Almere in een min of meer draagbaar kledingstuk. Voor wie nader geïnteresseerd is, licht Kasper zijn bevindingen toe.

Flevolander
De trui is gemaakt van de wol van het Flevolander schaap. Dit schaap werd in de jaren 70 speciaal gefokt om in Flevoland te leven. Eén kilo Flevolander wol is nodig voor het produceren van de visserstrui. De wol is met de hand groen geverfd door leden van de Almeerse Wolunie. Voor het machinaal breien van het eerste en enige exemplaar zorgde het Knitwear Lab.

Patroon
De Almeerse Wolunie werkt op dit moment aan een breipatroon van een draagbare variant van de Almeerse Visserstrui. Deze wordt eind oktober gepresenteerd, het patroon is daarna voor iedereen gratis te downloaden op verschillende websites. Op deze manier wordt de visserstrui voor iedereen toegankelijk. Lukt het niet om zelfstandig het patroon in een trui om te zetten? Geen probleem, de Almeerse Wolunie helpt je graag indien je bij hen de wol koopt.

De visserstrui is te zien vanaf 2 juli t/m 9 oktober in de tuin van de Almeerse Wolunie op de Floriade. De ontwikkeling van de trui is mede gefinancierd door een bijdrage van het Stimuleringsfonds creatieve industrie.