Landelijke manifestaties bij Nederlandse luchthavens

Landelijke manifestaties bij Nederlandse luchthavens

Extreme drukte, stakingen door personeel, personeelstekort, het schrappen van vluchten én klimaatverandering: de luchtvaart staat onder druk. Op zaterdag 14 mei staan we stil bij de effecten van ons reisgedrag en gevolgen daarvan voor het klimaat. Op zes luchthavens worden manifestaties gehouden met muziek en sprekers. Ook is er een landelijk stiltemoment.

De manifestaties worden gehouden op Schiphol en de regionale luchthavens van Lelystad, Eelde, Rotterdam-Den Haag, Eindhoven en Maastricht. Ze zullen beginnen om 11.00 uur en eindigen om 14.00 uur. De manifestaties worden ondersteund door diverse (groene) organisaties, waaronder Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Zuid-Holland, Limburg, Overijssel en Drenthe.

Lelystad Airport
De NMFF praat al jaren mee over Lelystad Airport en we hebben alle inspraakmomenten benut om te pleiten tegen nachtvluchten, tegen vrachtvluchten, harde eisen aan duurzame luchtvaart en vóór een kloppende natuurvergunning en milieurapporten. Met resultaat dus! Al deze punten worden nu aangehaald door politieke partijen als redenen om te twijfelen over de opening.

Dit is waarom we van ons laten horen
Een budget-vlucht voor een paar tientjes klinkt verleidelijk, maar daar hangt meer dan alleen een leuk prijskaartje aan. Luchthavenpersoneel trekt al verschillende keren aan de bel, zoals op Schiphol in april. Daarnaast zorgt het vliegverkeer voor bijzonder veel C02-uitstoot, in vergelijking met andere vervoersmiddelen. Ook alarmerende IPCC-rapporten liegen er niet om. Toch worden er nog steeds plannen gemaakt voor de uitbreidingen van diverse Nederlandse luchthavens.

Minister Harbers heeft in het luchtvaartdebat aangekondigd in mei uitspraken te doen ten aanzien van Lelystad Airport. In juni is er een commissiedebat over regionale luchthavens. Daarom is het belangrijk om nu in heel Nederland van ons te laten horen.

Doe mee
De landelijke manifestaties zijn noodzakelijk voor mens, natuur en klimaat. Door veel informatie-uitwisseling van gerenommeerde sprekers, muziek en een landelijk stiltemoment laten we met deze vreedzame manifestaties zien hoe breed en divers de wens voor krimp van de luchtvaart is. Doe mee en kom naar één van regionale manifestaties zodat we gehoord en gezien worden door de luchtvaartsector en de politiek.

Krimp de luchtvaart

Wil je meer weten over Lelystad Airport? Hou onze website in de gaten!