Lelystad Airport significant negatief effect op natuur

Lelystad Airport significant negatief effect op natuur

Vorige week 14 september heeft de bezwaarcommissie de PAS-melding van Lelystad Airport niet ontvankelijk verklaard. Moeilijke termen, maar in het kort: voor dezelfde keer wordt uitgesproken dat Lelystad Airport een significant negatief effect op de Flevolandse natuur zal hebben. 

Nadat bleek dat er veel strengere stikstofregels nodig waren, konden kleine agrariërs met een PAS-melding een natuurvergunning bij het ministerie een vergunning aanvragen voor hun bedrijf. Lelystad Airport schaarde zich ook onder de PAS-melders. 

Vreemd, omdat een vliegveld toch een aanzienlijke uitstoot heeft. Dit dachten ook verschillende actiegroepen die de stikstofberekeningen (waarop een PAS-melding gebaseerd is) opvroegen. De groepen wisten aan te tonen dat de stikstofuitstoot te laat was ingeschat, maar hebben tot op heden nog niet alle berekeningen van het ministerie gekregen waar ze om gevraagd hadden. 

Desondanks keurde stikstofminister Van der Wal in juni de PAS-melding van Lelystad Airport af. De luchthaven liet het er niet bij zitten en daagde het Ministerie voor de rechter. Volgens Lelystad Airport voldeden alle berekeningen aan de geldende regels om in aanmerking te komen voor een PAS-melding. 

19 september oordeelde de bezwarencommissie dat minister Van der Wal de PAS-melding van Lelystad Airport terecht heeft afgekeurd. Hiermee is nog steeds niet duidelijk wat de werkelijke stikstuitstoot van Lelystad Airport op de Flevolandse natuur is, maar het laat nogmaals zien dat die hoger zijn dan tot nu wordt gedacht. En daarmee ook schadelijker voor de Flevolandse natuur!  

Wil je meer weten? Hou onze website in de gaten!