Natuurherstelwet: hink, stap, sprong
29 augustus 2024
Maandag 17 juni 2024 heeft de Europese Commissie de Natuurherstelwet na lang overleg goedgekeurd. Dit is geweldig nieuws, want het gaat slecht met de natuur in Europa. Deze uitkomst betekent dan ook een belangrijk overwinning voor de toekomst van onze leefomgeving. Maar wat betekent dit nu precies voor Flevoland?
Natuurherstel op land en water
In de natuurherstelwet staat dat er in 2030 voor 30% van de natuurgebieden, met prioriteit voor Natura2000-gebieden, die in slechte staat verkeren maatregelen moeten worden getroffen. Dit loopt op tot 90% van alle natuurgebieden in 2050.
In Flevoland zijn geen stikstofgevoelige natuurgebieden. De maatregelen zullen zich vooral richten op het in stand houden en verbeteren van de natuur voor beschermde soorten die in Flevoland leven.
Natuurlijk bos
Ook voor de bossen gelden verscherpte doelen. Flevoland heeft met de bossenstrategie de ambitie uitgesproken om 1700 hectare nieuw bos te creëren. De natuurherstelwet geeft hier extra steuntje in de rug. Zo vraagt de wet om een betere verbinding tussen bosgebieden. Hiervoor zien wij kansen aan de oostrand van Flevoland. Deze bossen moeten van hoge kwaliteit zijn. Zo moeten er jonge en oude bomen door elkaar staan, moet er ruimte zijn voor staand en liggend, dood hout en moet het aantal bosvogels stijgen.
Veengebieden herstellen
Ook voorziet de natuurherstelwet dat het waterpeil omhooggaat in veengebieden, waardoor over zestien jaar 40% van de venen weer hersteld zijn. De effecten hiervan voor de kleine veengebieden in Flevoland zijn nog niet goed in te schatten.
Landbouwnatuur herstellen
Wellicht zullen de grootste effecten van de natuurherstelwet voelbaar zijn buiten de Flevolandse natuurgebieden. De natuurherstelwet schrijft maatregelen voor die de biodiversiteit in landbouwgebieden moet verbeteren. Waar de insecten populaties in Nederland met 75% zijn afgenomen vraagt de Natuurherstelwet om een breuk met deze neergaande trend en moeten de aantallen graslandvlinders, akker- en weidevogels weer gaan toenemen. Ook moeten er meer landschapselementen met hoge biodiversiteit komen. Dit vraagt in veel gevallen om een andere manier van boeren. We zullen dus ook in Flevoland hard aan de slag moeten met biologische landbouw om de neergaande biodiversiteitstrends te keren.
Meer groen in de stad
Als laatste vraagt de wet ook om meer groen in steden en dorpen te realiseren. Netto moet de groene ruimte op landelijk niveau toenemen met minstens 3% van de stedelijke ruimte en 5% tegen 2050. Flevolandse steden zijn van origine groen opgezet.
De boomkroonbedekking moet in 2050 tenminste 10% bedragen in alle steden. De schaduw die deze bomen geven en de waterafvoer van het extra groen is essentieel om steden te wapenen tegen klimaatverandering.