Natuurlijk tuinieren, fietsknooppunten en de lente

19 maart 2014

In de uitzending van 18 maart komen natuurlijk tuinieren, het voltooide fietsknooppunten-netwerk van Flevoland en de MooiFlevoland-dagen ontdek de lente aan bod.  Om de items te beluisteren klik je op de link. Op de pagina waar je terecht komt zijn de items te beluisteren onder Puur Lifestyle:  Beluister de items van Omroep Flevoland hier.

– Natuurlijk tuinieren; het wordt weer tijd voor tuinonderhoud
Om de groene aanslag in de tuin te verwijderen zijn er veel natuurlijke trucjes: Je kan de aanslag verwijderen met schoonmaakazijn maar ook met groene zeep (pas op de tegels zijn wel glad). De enzymen in het wasmiddel Biotex lusten de groene aanslag ook rauw maar zorg wel dat je goed naspoelt om alle zeepresten te verwijderen. Ook met zand kan de aanslag worden verwijderd. het werkt als een schuurmiddel en door het over de tegels te vegen vul je automatisch de voegen op. Ook kokend water helpt maar dit kost wel veel energie. Ga je aan de slag met het veranderen van je tuin? Denk dan eens aan hoeveel tegels je weg kan halen. Hoe minder tegels hoe beter het water wordt afgevoerd. Als je dit nog niet heb gedaan is nu ook een goed moment om te snoeien. Haal je planten weg uit de tuin? Gooi ze niet weg maar plaats ze op internet. Je kan ze hier ruilen, verkopen of gewoon weggeven. Daarnaast kan je een regenton kopen of een oud wijnvat hiervoor gebruiken. Het water uit de ton kan in een warme periode worden gebruikt voor het sproeien van de tuin.

– Fietsknooppunten-netwerk Flevoland voltooid: wat biedt het?
Het fietsknooppunten-netwerk is ontstaan in Belgisch Limburg. Het biedt een gemakkelijke bewegwijzering doormiddel van groene knooppunten bordjes met een kaart met de knooppunten in de regio. Je kan gemakkelijk routes maken via de fietsknooppunten. In Flevoland ontbrak nog een deel van het netwerk. Gemeente Zeewolde, Lelystad en Dronten hebben het laatste stuk aangeleverd. Je kan het knooppuntennetwerk op internet vinden en onderweg op de kaarten bij de punten. Er zijn ook diverse vooraf opgestelde fietsroutes waarvan 10 in Flevoland. Heb je zelf een mooie route bedacht en gefietst? Je kan je eigen fietsroute ook weer invoeren op een site. Lekker weer? Pak de fiets en ga er op uit!

– Er-op-uit tips: ontdek komend weekeinde de lente in MooiFlevoland.nl
21 maart begint de lente. Het vieren van de lente staat centraal tijdens de MooiFlevoland-dagen op 21,22 en 23 maart. Een overzicht van het programma:
21 maart – Natuurcafé Lelystad
22 maart – Marktkraam op de akker!
22 maart – Varen over het Zwarte Meer naar Vogeleiland
23 maart – MooiFlevoland-dag Proef de lente in de Stille Kern
23 maart – MooiFlevoland-dag Schapenpraatjes en lammetjes gluren
23 maart – Waterwerken in het Waterloopbos

Kijk voor meer informatie en activiteiten op www.mooiflevoland.nl.