Ongediertebestrijding en gadgets

21 mei 2014

In de uitzending van 20 mei komen milieuvriendelijke ongediertebestrijding, nieuwe gadgets en MooiFlevoland groene uit-tips aan bod.  Om de items te beluisteren klik je op de link. Op de pagina waar je terecht komt zijn de items te beluisteren onder Puur Lifestyle:  Beluister de items van Omroep Flevoland hier.

1. Wat te doen met kleine beestjes in huis en tuin (ongedierte in huis en tuin bestrijden).
Er kruipt en kriebelt van alles. Des te warmer het wordt, des te meer het gaat komen. Luizen, slakken en andere beestjes kunnen een plaag vormen. Bij sommige vormen van ongedierte is het wijs om professionele hulp in te schakelen (bijvoorbeeld kakkerlakken en houtworm) . In huis kan je zorgen dat de beestjes niet binnen komen door horren te plaatsen, kieren te dichten, geen etenswaar te laten liggen ed. Neem voor het bestrijden van beestjes zo veel mogelijk biologische middelen. Bijvoorbeeld in slakkenbestrijdingsmiddelen zit vaak gif. Dit tast niet alleen de slak aan maar deze slak wordt gegeten door vogels en egels die dit gif dan ook binnen krijgen. Heb je luizen in een plant, verwijder deze plant dan en plaats nieuwe planten die ongevoelig zijn voor luis. Heb je luizen in huis. Zet `s nachts een schaaltje met water, zeep en een kaarsje in het midden op een plek waar je denkt dat de vlooien zitten. `s ochtends kan je zien aan het aantal vlooien dat zich in het schaaltje bevindt of het een plaag is.

2. Nieuwe gadgets van plastic: herbruikbare boterhamzakjes en de de eerste afwasmiddelfles gemaakt van oceaanplastic
Een broodtrommel vergt best veel ruimte. Een plasticzakje gebruik je eenmalig en vergroot zo de plasticberg. Er is een lunchzakje en drinkfleszakje bedacht die je kan hergebruiken. Als ze leeg zijn kan je ze opvouwen zodat ze makkelijk in je tas passen en ze zijn vaatwasbestending. De lunchzakjes en drinkfleszakjes zijn in verschillende fleurige designs verkrijgbaar.
Op elke vierkante mijl drijven 46.000 (!) stukken plastic. Dieren eten de snippers van het plastic op en gaan hieraan dood. De vissersschepen krijgen een bedrag voor een ton plastic dat ze opvissen. Er wordt een flesje voor schoonmaakmiddel van gemaakt.

3. Er-op-uit MooiFlevoland.
21 mei – waterbeestjes vangen met Natuurmonumenten
22-26 mei –  uit je tent festival. Kampeer op unieke plekken. o.a. Natuurkampeerterein de Veenkuil op een vlot of in het Waterloopbos.
24 mei – Cranespoor wandeltocht
24 mei – Historische wandeling Schokland
24 mei – Naar buiten in het vernieuwde Kotterbos en Horsterwold Staatsbosbeheer.
25 mei – Bourgondisch bosontbijt in het Kuinderbos
25 mei – Jan de Biologische Groenteman Stad en Natuur
25 mei – Natuurwandeling de Kemphaan
25 mei – Fotoworkshop in de Lepelaarplassen Flevo-landschap
vrijdag op zaterdag – Grootste meteorenregen te zien.