Oranjegevoel en Marker Wadden

11 juni 2014

In de uitzending van 10 juni komen het oranjegevoel de Marker Wadden en MooiFlevoland groene uit-tips aan bod.  Om de items te beluisteren klik je op de link. Op de pagina waar je terecht komt zijn de items te beluisteren onder Puur Lifestyle:  Beluister de items van Omroep Flevoland hier.

–          Kom alvast in het oranjegevoel: Oranje in je lunch of avondeten?
Helemaal in oranjestemming? Maak een maaltijd van Goudsbloem (oranjebloem). De blaadjes geven een geel oranje kleur af. Maak er rijst, soep of aardappelpuree. Vul hardgekookte eieren met Goudsbloem of decoreer je toetje er mee. Het is een kleurstof die ook voor medicinale doeleinden wordt gebruikt.

–          De Marker Wadden, Flevolands nieuwste natuurgebied: praat mee hierover op 19 juni tijdens het Marker Wadden Café
Marker Wadden is een ontzettend mooi project. Er is een Houtribdijk (Markerwaarddijk) aangelegd tussen Lelystad en Enkhuizen ontstaan. Door minder beweging in het water ontstond onder andere slib waar mosselen, voedsel voor vogels, niet in kunnen groeien. Diepe dijken met harde randen zijn ontstaan. Hier kunnen vissen niet in paaien. Daarnaast is de samenstelling van het water is veranderd waardoor de rijkdom in het water minder is geworden. De Marker Wadden biedt een mogelijkheid om het slib vast te houden en zachtere ondiepe randen te creëren. Je ziet dat er al iets gaande is en betrokken personen willen graag iedereen deelgenoot te maken van wat er gebeurd en te horen wat mensen nog voor ideeën of wensen hebben. Op 19 juni kunnen inwoners van Lelystad het Marker Wadden Café bezoeken om zich te laten informeren of om ideeën en vragen te uiten. Lees hier meer over het Marker Wadden Café.

–          Tips om er op uit te gaan.
11 juni: Knutsel een kunstwerk van afval in Duurzaam in Lelystad
11 juni: Waterbeestjes in de Spettertuin
13 juni: Vleermuizen excursie Zeewolde en openstelling Toppad Urk
14 juni: Varen over het Zwarte Meer naar het Vogeleiland in Kraggenburg of bezoek de aalscholverkolonie in Almere
15 juni: Terug in de Steentijd in het Horsterwold
15 juni: Vogelkijkmiddag in Almere