Plannen Defensie doorgespit

18 juli 2024

Eind mei 2024 heeft Defensie een Nota van Antwoord uitgebracht. Een document waarin Defensie antwoord geeft op de vragen uit alle zienswijze. Hieronder een overzicht van de belangrijke zaken die wij eruit halen voor Flevoland.

Plannen worden duidelijker

De exacte locaties zijn inmiddels bekend. Nu deze duidelijker zijn kunnen we ook gerichter onze zorgen uitten over sommige locaties.

Stille Kern Zeewolde en Larserbos

Twee van de plekken die duidelijker in beeld zijn voor de komst van de nieuwe grote kazerne van defensie, grenzen aan natuurgebieden. Één van die gebieden is het Larserbos. Dit is een gebied met een grote rijkdom aan vogelsoorten. Deze vogelrijkdom moet worden behouden. De voorkeur lijkt nu uit te gaan naar de Stille Kern bij Zeewolde. Dit is één van de enige bewust stille plekken van Flevoland. Deze stilte moet blijven behouden. Een grote kazerne past hier niet bij.

Lelylijn

Verschillende defensielocaties zijn ingetekend op plekken waar ook wordt gekeken naar de nieuwe Lelylijn. Dat strookt op sommige plekken. In onze ogen verdiend duurzame mobiliteit tussen de kernen van Flevoland prioriteit boven nieuwe terreinen van defensie.

Kamperhoek

Één van de locaties van de springterreinen (voor explosieven) is ingetekend tussen de A6, de Ketelmeerdijk en over Natuurnetwerk Nederland-gebied Kamperhoek. Wij vinden een springterrein op deze plek geen goed idee. De Kamperhoek en het Ketelmeer is een belangrijke broedplek voor vogels. Bijvoorbeeld voor één van de grootste Aalscholverkolonies van Europa. Een springterrein is een ramp voor de vogels in het gebied. Het gebied staat ook onder druk door andere ontwikkelen, zoals de Lelylijn en de nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Vierverlaten en Ens.

Lelystad Airport in beeld voor F-35

Lelystad Airport als mogelijke plaats voor het vliegen met de F-35 straaljager is een optie wat bekeken wordt. Er zijn meerder militaire luchthavens in beeld, naast Lelystad Airport wordt ook gekeken naar de burgerluchthaven Groningen Airport Eelde. Provincies Groningen en Drenthe hebben aangegeven deze niet te willen. Voor Lelystad Airport lopen de gesprekken nog. Met oog op de enorme geluidsproductie van de F-35, de centrale positie van Lelystad in Nederland, de grote uitbreiding van het aantal woningen en de mogelijke aantasting van grote Natura2000-gebieden; Ketelmeer en IJsselmeer zijn wij tegenstander van de komst van de F-35.

Beslissing na de zomer

De plannen zijn nu duidelijker maar er is nog geen beslissing genomen over de locatie van de nieuwe defensieterreinen. De verwachting is dat na het zomerreces de nieuwe Minister van Defensie de voorkeurlocaties aanwijst. Wij blijven dit dossier actief volgen. Op onze website plaatsen wij updates over de voortgang van het plan.