Poepen, plassen en natuurlijk kamperen

23 juli 2014

In de uitzending van 22 juli komen poepen en plassen op vakantie, natuurlijk kamperen en MooiFlevoland groene uit-tips aan bod.  Om de items te beluisteren klik je op de link. Op de pagina waar je terecht komt zijn de items te beluisteren onder Puur Lifestyle:  Beluister de items van Omroep Flevoland hier.

–          Poepen en plassen op vakantie (chemisch toilet en alternatieven)
Het chemisch toilet kan ook natuurlijker. Natuurazijn, afwasmiddel en Biotex blauw kan worden gebruikt in plaats van de gebruikelijke stoffen. Ook is er een ecologische lijn beschikbaar voor het chemisch toilet. Als alternatief is er het droog toilet. Een plastic zak die je in je draagbare toilet of in een emmer kan zetten. Hier zitten korreltjes of poeder in die vocht absorberen. Je behoefte wordt een gelei in de zak die je vervolgens dicht kan doen en bij de vuilnis kan gooien. Of maak gebruik van een Nonolet; een zak met gaatjes in een emmer. Je doet een grote boodschap op de Nonolet. Hier doe je een velletje papier op die je moet aanstampen. Je maakt een soort lasagne. Idee er achter is dat de bacteriën zorgen dat je behoefte stinkt. Deze bacteriën gaan stinken als er geen zuurstof bij komt. Door je poep plat te stampen (met een speciale stamper) en het velletje papier komt er wel zuurstof bij en stinkt het niet. Je plas loopt door de zak heen en wordt opgevangen in de emmer. De zak poep kan op de composthoop of bij het GFT afval en de plas kan door de wc of gootsteen.

–          Natuurlijk kamperen (natuurcamping, ecolodge, boomhut e.d.)
Er zijn diverse natuurcampings in Flevoland. Dit zijn campings in bosrijk of natuurlijk gebied. Het zijn vaak kleinschalige campings. Er is meer rust, ze zijn voorzien van verschillende faciliteiten en vaak hebben ze stroom via zonnepanelen en warm water via zonneboilers. Kijk voor meer informatie op www.natuurkamperen.nl. In Flevoland is er bijvoorbeeld De Stiente in het Voorsterbos en De Veenkuil in het Kuinderbos waar je ook Tipi’s kan huren. Je kan ook op een vlot overnachten of in een ecolodge. Of logeer voor een nachtje in een duurzame trekkershut gemaakt van sloophout en verantwoorde verf. Ook kan je slapen in een prachtige boomhut in Almere of Lelystad.

–          Mooi Flevoland er op uit tips
– 23 juli vaar over het Kadoelermeer naar Netl
– 25 en 26 juli bevers tellen
– 26 juli ringslangen tellen
– 26 juli excursie op zoek naar het edelhert
– 27 juli waterwerkmodellen bekijken in waterloopbos
– 27 juli safari door Natuurpark Lelystad
Kijk voor meer informatie op www.MooiFlevoland.nl