Portal MooiFlevoland

21 maart 2011

Mooiflevoland.nl is de naam van de nieuwe portal-website die Flevoland op de kaart zet als groene provincie. De webportal is een initiatief van Natuur- en Milieufederatie Flevoland en wordt ontwikkeld dankzij Europese en provinciale subsidies. De eerste bijeenkomst voor de begeleidingscommissie om de portal in de steigers te krijgen vindt plaats op 4 april.

Gedeputeerde Anne Bliek van natuur en landschap: “Flevoland ondersteunt dit initiatief want het promoot de provincie op een heel mooie manier! We zijn ook onder de indruk van de moderne technieken die Natuur- en Milieufederatie Flevoland gebruikt om de natuur en recreatie hier aan de man te brengen.”

Natuur- en Milieufederatie Flevoland gaat een portal-website ontwikkelen waarop de mogelijkheden en voorzieningen voor natuurbeleving in Flevoland op een eigentijdse en interactieve manier worden gepresenteerd. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de mogelijkheden om op een van Flevolands natuur- en groene recreatiegebieden te klikken voor meer informatie over de dieren en planten die daar voorkomen, voor ‘doe-routes’, excursies en gegevens voor spreekbeurten. Heel eigentijds is de optie om via de website GPRS-wandeltochten voor smartphones te downloaden en via een webcam naar vogelnesten of nestkasten te kijken. Speciaal voor jongeren zijn er mogelijkheden om natuurfoto’s en – filmpjes te plaatsen.

Leefbaarheid

Door het opzetten van mooiflevoland.nl wil Natuur- en Milieufederatie Flevoland de natuurbeleving van Flevolanders en ook van mensen buiten Flevoland stimuleren. Omdat de organisatie zo bijdraagt aan de leefbaarheid in het landelijk gebied en er veel andere organisaties en ondernemers betrokken zijn bij dit project, ontvangt Natuur- en Milieufederatie Flevoland een Europese LEADER-bijdrage van 90.000 euro. Daar bovenop krijgt de natuurorganisatie een provinciale subsidie van 60.000 euro. Net als Brussel vindt de provincie ook dat natuurbeleving in Flevoland een impuls verdient. Het streven van de provincie is immers dat meer mensen de natuur in Flevoland kunnen en gaan beleven, zoals gedeputeerde Anne Bliek ook aangeeft: “Veel mensen zijn onbekend met de Flevolandse natuur. Er zijn bijvoorbeeld verschillende wandelroutes door Flevoland uitgestippeld, waar men vaak geen weet van heeft. Meer publiciteit en een duidelijk overzicht van de verschillende routes met hulp van die webportal kan alleen maar helpen.”

Fietsroutes

Daarnaast ontwikkelt de organisatie dit jaar een aantal nieuwe fietsroutes voor de beleving van de natuur en het ‘energielandschap’ van Flevoland. De routes bestaan uit ‘klimaatommetjes’ en een tocht door het agrarische natuurgebied Rivierduinen. Een voorbeeld van een klimaatommetje is een tocht langs een biogascentrale, wateropvang, biologische landbouwpercelen en windmolens.

LEADER

Het subsidiebesluit van de provincie Flevoland past in het provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk Gebied (pMJP). Het project wordt gerealiseerd via de ‘LEADER-werkwijze’. LEADER geeft (bewoners-)organisaties en kleine ondernemers de kans om een bijdrage te vragen voor projecten die de leefbaarheid op het platteland bevorderen. Samenwerking met verschillende partijen in het LEADER-gebied is daarbij van belang.