Postcoderoos Marknesse gaat officieel van start

25 januari 2017

Met het tekenen van een principeovereenkomst wordt het postcoderoosproject in Marknesse van lidorganisatie Energiepioniers Noordoostpolder, officieel. Woensdag vindt het plechtige moment plaats bij buurthuis Espelervaart in Emmeloord. ‘Het is het eerste project dat we in de polder uitvoeren,’ zegt bestuurslid Hubèr Buijsman trots. ‘We willen in elk dorp een postcoderoosproject neerzetten.’

Het eerste postcoderoosproject van de polder wordt gerealiseerd op een groot dak van een bedrijf in Marknesse. Na het ondertekenen van de principeovereenkomst, is het volgens Buijsman de bedoeling dat het project in maart start met het neerzetten van 125 zonnepanelen, waarna kan worden begonnen met het produceren van stroom.

Mensen die wel interesse hebben in zonne-energie, maar zelf bijvoorbeeld geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen, kunnen zich inschrijven voor een postcoderoosproject. Op een geschikt dak worden door de deelnemende huishoudens meerdere zonnepanelen gefinancierd. De door deze panelen opgewekte stroom, wordt aangeboden op het stroomnet. De deelnemers krijgen vervolgens ‘hun eigen’ stroom èn fiscale voordelen.

Met elf deelnemers zit het project in Marknesse vol, maar: ‘Mensen kunnen zich aanmelden voor een volgend project,’ zegt Buijsman enthousiast. ‘We gaan dan een nieuw dak zoeken om nog meer mensen van duurzame energie te voorzien.’ Het is de bedoeling dat in elk dorp in gemeente Noordoostpolder een postcoderoosproject komt.

Met steun van o.a. de NMFF-Fonds Verbraaken is er een postcoderoos filmpje gemaakt.