Kerstboom, echt of nep?

11 december 2013

In de uitzending van dinsdag 10 december:

1. Een echte kerstboom of niet?
Wat is beter, een echte of een nep kerstboom. Deze keuze is eigenlijk  niet te maken omdat aan beiden nadelen kleven. Maar hoe langer de levensduur, des te beter is het voor het milieu. Koop je een echte kerstboom met kluit, laat acclimatiseren, sproei hem nat en geef hem water en plant hem weer terug in de tuin. Koop je een kunstkerstboom koop dan gewoon een groene en gebruik hem zo lang mogelijk of geef hem weg als je hem niet meer mooi vindt.

2. Kerstverlichting, wat doen we er mee?
De lampjes geven meer milieubelasting dan de hele boom. Kies voor led lampjes die alleen licht geven (geen warmte). Kijk bij het kopen van led lampjes naar het Keurmerk en het soort licht. Bij grotere kerstverlichting kies voor een spaarlamp i.p.v. een gloeilamp.

3. Groene uittips
In het Kuinderbos kan je zaterdag je eigen kerstboom uit het bos kiezen en meenemen (op aanwijzing van de Boswachter). Loop zaterdag in het Horsterwold de lichtjeswandeling. Bekijk water en wintervogels op de dijk met IVN Dronten. Verschillende daglocaties van Triade organiseren een Kerstmarkt op de Kemphaan. Meer informatie via www.mooiflevoland.nl.