Groene piet?

13 november 2013

In de uitzending van dinsdag 12 november:

1. De Sint komt eraan! Zijn de pieten dit jaar groen? Ofwel waarop letten groene pieten bij schoenkadootjes en lekkernijen! Belgen vieren sinterklaas met een eerlijke sinterklaasplanner. Tips: kies speelgoed van duurzame materialen, ga voor kwaliteit en kies bij speelgoed op baterijen voor oplaadbare batterijen. Kies voor fairtrade chocolade en 2e hands winkels. Houdt het Sinterklaasfeest in ere maar geef Piet en Sint toch een groen tintje.
2. Energietip van Servicepunt Energie Lokaal Flevoland voor sportverenigingen in Flevoland. Steeds meer sportverenigingen kiezen voor energiezuinige verlichting. Wij hoorden een aantal keren de vraag voorbij komen hoe het voor sportverenigingen financieel aantrekkelijker kan worden gemaakt zonnepanelen op het dak van de kantine te leggen. Servicepunt SELF dook er in. Veel van de bestaande mogelijkheden zijn alleen voor particulieren en bedrijven. Sportverenigingen kunnen bijvoorbeeld geen gebruik maken van de ecotax.
Om toch te kiezen voor zonnepanelen op de kantine om in de hoge energievoorziening te voldoen heeft SELF de volgende tip: Bedrijf zoekt Buur concept. Bedrijf huurt het dak om panelen op te leggen. De kosten voor de panelen zijn voor het bedrijf die het vervolgens af kan trekken van de belasting. Voor een schappelijke prijs kunnen de panelen aan de sportvereniging worden verhuurt.

3. Kachelhoutdag komend weekend: vul je voorraad haardhout aan.  Twee keer per jaar is er een kachelhoutdag. Komende zaterdag is het in het Wisentbos in Dronten. Hout uit het bos wordt aangeboden door de boswachters en voor een klein bedrag verkocht. De stammen zijn ongeveer 2 meter lang en er mogen er maximaal 50 worden aangeschaft. Een heerlijk knapperend vuurtje uit eigen bos.

Luister de items na bij Omroep Flevoland: http://www.omroepflevoland.nl/luisteren/aernout-in-de-middag

– See more at: http://www.nmfflevoland.nl/Natuur-enMilieufederatieFlevoland/Website/Blog/Puur_Lifestyle_12-11-13.aspx#sthash.9RHQ0WWD.dpuf