Duurzame snelweg

27 november 2013

In de uitzending van dinsdag 26 november:

1. Duurzame snelweg A15 geopend. Is een duurzame snelweg ook mogelijk in Flevoland? Op de A15 moeten in 2014 40 duizend mensen in 3,5 duizend elektrische deelauto’s over de weg gaan rijden. Deze elektriciteit is groene stroom van zon en wind die in de omgeving is opgewekt. Niet alle auto’s op deze snelweg zullen elektrische auto’s zijn maar wel een substantieel deel. Om het elektrisch rijden te stimuleren zijn er aantrekkelijke aanbiedingen voor deelauto’s via de werkgever. Ook zijn er aantrekkelijke aanbiedingen voor het plaatsen van PV-panelen op je dak of investeren in wind. Motifaction heeft gekeken hoe het project valt bij de burger. Het project krijgt een 7, burgers zijn het meest geïnteresseerd in zelf stroom opwekken en een kwart heeft interesse in de aanschaf van een elektrische auto. Hier is de prijs nog wel een drempel, daarom zijn de deelauto’s of aanschaf via het bedrijf aantrekkelijk. A6 zou ook goed in aanmerking kunnen komen voor het worden van een duurzame snelweg. Dit zou heel goed zijn ook met oog op de Floriade.
2. Initiatieven in de spotlight: Beheergroep Hoekwierde een icoon in Almere. Enthousiaste groep bewoners die de buurt met elkaar onderhouden. Zijn een voorbeeld voor allerlei andere groepen. Ze hebben een groenprijs gewonnen in Flevoland en strijden om de nationale prijs. Een andere leuke prijs voor initiatieven is de NMFF Groene Pluim. Deze word uitgereikt in januari. Het beloont een initiatief wat bijdraagt aan de natuur en inspirerend is. Het thema is de verweving van natuur en voedselproductie. Heb jij een leuk initiatief, weet je iemand die zich hiervoor inzet of heb je een leuk idee? Stuur het naar i.deurman@nmfflevoland.nl.
3. groene uitjes: twee tips: – 1 december -Kids Keimiddag bij de Gesteentetuin op Schokland (NOP) Organisatie: Het Flevo-landschap – 1 december: lezing van Frans Vera over beheer in de Oostvaardersplassen. Frans Vera heeft aan de wieg gestaan van een nieuwe manier van natuurbeheer. De natuur kreeg meer de ruimte om zijn gang te gaan. Wat heeft het ons gebracht en hoe gaan we er mee verder. Geef je op voor deze lezing bij Stad & Natuur.

Beluister de items via Omroep Flevoland: http://www.omroepflevoland.nl/luisteren/aernout-in-de-middag