Kado’s kopen, tips en tricks

4 december 2013

In de uitzending van dinsdag 3 december:

– speelgoed : tips en tricks (is hout altijd beter, hoe zit het met plastic speelgoed en voor de mens gevaarlijke weekmakers, hoe slim inkopen)
Sinterklaas cadeautjes, koop als het speelgoed op barterijen werkt. Oplaadbare lithium-ion baterijen. Let op met sabbelen op geverfd hout. Kijk uit met weekmakers en brandvertragers in speelgoed. Er kunnen schadelijke stoffen in zitten. Kijk naar het keurmerk en ruik even aan het product. Bekijk Marktplaats en speelgoedbanken voor koopjes.

– tips voor zelf paddenstoelen kweken
Leer paddenstoelen kweken. Leegstaand zwembad omgetoverd in paddenstoelenkwekerij. Zwammen groeien op koffieprut en stro. Workshops: Leer substraat maken om de juiste schimmel te verkrijgen. www.hetkanwel.nl. Maar je kan ook met een boomstammetje aan de slag gaan waar shiitakes op groeien.

– groene uittips
Sinterklaas is waarschijnlijk hier en daar nog wel aanwezig. 8 december en (over)leven in de natuur. In de Spettertuin in Lelystad 12 december slaapplekken voor dieren creëren. Voor in de agenda: 14 december Lichtjeswandeling in het Horsterwold. Beluister de items bij Omroep Flevoland.