Repair Café vindt voor de 100e keer plaats

19 oktober 2016

Voor de 100e keer vond het Repair Café Lelystad plaats. Van telefoon tot  hogedrukreiniger, van mixer tot broekrits en van boormachine tot Senseo; in de afgelopen drie jaar hebben vakkundige reparateurs kapotte spullen van tal van mensen een tweede leven kunnen geven.

Je leert hier hoe een apparaat in elkaar zit’, legt voorzitter Rolf Captijn uit. ‘Samen met de klant proberen wij de storing te verhelpen. Er zijn in totaal 20 deskundige vrijwilligers bij het Repair Café betrokken en veel van hen hebben hun eigen specialisme’. Er is bijvoorbeeld zelfs een klokkenmaker; een fietsenmaker staat nog op het verlanglijstje.

‘We zijn geen gratis reparatie-inrichting’, benadrukt Captijn. ‘ We willen mensen er bewust van maken dat iets dat kapot is met een klein beetje hulp nog een ronde mee kan. Een duurzame oplossing waarbij wordt meegewerkt aan het verkleinen van de afvalberg en het verminderen van de CO2-uitstoot’. Een reparatie is in principe gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

Het Repair Café heeft ook een sociale functie, merkt penningmeester Topsy Langereis. ‘Veel van onze bezoekers zijn al op leeftijd en door hier met hun kapotte apparaat te komen, ontstaan er weer nieuwe contacten. Ook het team van reparateurs heeft elkaar gevonden’.

Thuisbasis is de Duurzaamheidswinkel aan het Stadhuisplein, waar ze 24 keer per jaar te vinden zijn op respectievelijk woensdagmorgen of zaterdagmiddag. We zijn erg blij dat Natuur en Milieu Federatie Flevoland deze locatie beschikbaar stelt’, zegt secretaris Mieke Rovers. Daarnaast gaat het Repair Café iedere maand op een woensdagmorgen ‘on tour’ in de diverse Lelystadse wijken. De actuele data en locaties staan op www.repair-cafe-lelystad.nl en meer informatie op facebook (@repair-cafe-lelystad).