SELF: FAQ zonne-energie
18 december 2012
Vragen en antwoorden over zonnepanelen
Wat zijn zonnepanelen? Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Die opgewekte elektriciteit kunt u dan direct gebruiken, in een accu opslaan of aan het stroomnet leveren. In Nederland wordt het netgekoppelde systeem het meest gebruikt. Dit bestaat uit een of meer zonnepanelen, een omvormer en montagemateriaal.
Overigens worden voor zonnepanelen verschillende termen gebruikt die allemaal hetzelfde betekenen: zonnecellen, pv-panelen en pv-systemen.
Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen? Milieu Centraal heeft een handig advies op maat over zonnepanelen. Te vinden via: http://www.milieucentraal.nl/themas/energie-besparen/zonnepanelen. Na het invullen weet u niet alleen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen, maar ook aan welke investering u moet denken. U ziet ook wat u jaarlijks kunt besparen op uw elektriciteitsrekening.
Wat is de levensduur van zonnepanelen? Zonnepanelen met kristallijne zonnecellen hebben een gegarandeerde levensduur van tenminste 25 jaar. In de praktijk ligt de levensduur tussen de 25 en 30 jaar. Zonnepanelen met amorf silicium hebben een veel kortere levensduur, namelijk tussen de 5 en 15 jaar.
Betaalt een zonnepaneel zich ooit terug? Zonnepanelen leveren gratis elektriciteit. Het is een investering met een rendement waarvan de hoogte afhangt van de elektriciteitsprijs. Met de huidige prijzen ligt de terugverdientijd onder de 10 jaar.
Waar worden zonnepanelen het best geplaatst? Zonnepanelen worden meestal op het dak geplaatst. Dat kan een schuin of een plat dak zijn. Bij installatie op een schuin dak is een goede hellingshoek belangrijk, zodat het paneel zoveel mogelijk licht opvangt. Op een plat dak kun je zelf de hellingshoek bepalen.
Werken zonnepanelen ook als de zon niet schijnt? Ja, zonnepanelen hebben genoeg aan licht. Ook met bewolkt weer wekken zonnepanelen energie op, zelfs in de winter. In de maanden maart tot en met oktober hebben zonnepanelen de hoogste opbrengst, met een piek in de zomer.
Waar zijn zonnepanelen van gemaakt? Zonnepanelen bevatten zonnecellen. Die worden gemaakt van silicium uit twee lagen. Onder invloed van licht gaat er tussen de twee lagen een elektrische stroom lopen.
Hoe zien zonnepanelen er uit? Zonnepanelen hebben aan de voorkant vaak een glasplaat. Aan de achterkant zijn ze meestal ondoorzichtig. Ze zijn doorgaans blauw. Zonnepanelen met andere kleuren (brons, groen, paars) geven een lagere opbrengst.
Wat is het verschil tussen een zonnecollector en een zonneboiler? Een zonnecollector zet zonlicht om in warmte. Een zonnepaneel zet zonlicht om in stroom. Door een zonnecollector loopt water dat met behulp van de zon wordt verwarmd. De collector kan worden gekoppeld aan een boiler, een zonneboiler.
Wat gebeurt er als zonnepanelen meer stroom produceren dan dat er op dat moment wordt verbruikt? Met een netgekoppeld systeem levert u dan terug aan het openbare net. De meter in de meterkast draait dan terug.
Heb ik een speciale elektriciteitsmeter nodig? De meeste analoge meters draaien terug op het moment dat er zonnestroom wordt geleverd aan het net. Digitale meters met meerder standen meten in stand 4 de teruggeleverde stroom. Uw netbeheerder weet of uw meter geschikt is voor zonnestroom.
Heb ik een vergunning nodig? Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je meestal geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn woningen die als monument zijn aangemerkt of deel uitmaken van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Via www.omgevingsloket.nl kunt u checken of u een vergunning nodig heeft.
Hoe vind ik een goede installateur? Servicepunt Energie Lokaal Flevoland verzamelt ervaringen van mensen die de stap naar zonnepanelen hebben gezet. Inmiddels hebben we een lijst met betrouwbare aanbieders. We delen die informatie graag met u.