SELF Tip Energiebespaarlening
14 maart 2014
De familie Roubos stond op 6 maart in de belangstelling doordat zij als eerste een energiebesparregeling kregen. Peter Roubos vertelt:
Op 6 maart stonden wij opeens in de picture. We hadden minister Blok en vertegenwoordigers van het Nationaal Energiebespaarfonds én de pers op bezoek. Echt hartstikke leuk! We hebben sindsdien een heleboel aanloop uit de buurt. Iedereen wil meer weten over de energiebesparende maatregelen en de Energiebespaarlening.
Energiebespaarlening online aanvragen
We nemen ons huis flink onder handen. We spaarden voor energiebesparende maatregelen, want we willen graag een comfortabel huis met een aangenaam binnenklimaat. Sinds 21 januari is het heel aantrekkelijk om in plaats van spaargeld energiebesparende maatregelen te treffen met de Energiebespaarlening. Nadat ik de website www.ikinvesteerslim.nl had bezocht was het duidelijk. We hebben de Energiebespaarlening aangevraagd. Je hebt een goede offerte nodig van een aannemer of installateur en je moet de nodige stukken aanleveren, maar je kunt bijna alles online regelen.
Spaargeld
Voor ons was de Energiebespaarlening een uitkomst, omdat we zo de verbouwing van ons huis sneller kunnen afronden. Hierdoor gaan we niet alleen sneller besparen op ons energieverbruik , we hebben ook sneller meer comfort! Bovendien was het fiscaal interessant om het zo te doen. Ons spaargeld kunnen we nu anders inzetten. We houden een buffertje, we knappen de tuin op en we hebben de benedenverdieping gestukt en er wordt nieuw laminaat gelegd. Ons huis is binnenkort tip top!
Minder energiekosten, minder onderhoud
De energiebesparende maatregelen die wij met behulp van de Energiebespaarlening treffen, zijn isolerende deuren, driedubbel glas, isolerende kozijnen en zonnepanelen. Deze energiebesparende maatregelen zorgen voor een aanzienlijke besparing in onze energiekosten, omdat wij veel minder energie verbruiken. Binnen tien jaar hebben wij ongeveer twee derde van de Energiebespaarlening terugverdient. Met de besparing op onderhoud (schuren, schilderen, reparatie van houtrot) is de investering veel sneller terugverdiend, met andere isolerende maatregelen zijn nog betere rendementen te verkrijgen.’’
Regelklep met kamerthermostaat voor Stadsverwarming
Ik raad iedereen in Almere aan energiebesparende maatregelen te treffen. In de oudere woningen in Almere-stad kun je de stadsverwarming alleen regelen met een dag en nacht stand en/of met radiatorkranen op de radiatoren. Dit leidt meestal tot te warme of te koude huizen. Hier is een simpele oplossing voor die zichzelf in één winter terugverdient en je huis comfortabeler maakt. Namelijk een stadsverwarming regelklep met kamerthermostaat. Deze maatregel zorgt ervoor dat de kamer automatisch op temperatuur blijft. In de nacht gaat de temperatuur automatisch op een lage stand en ’s morgens voor het opstaan is het huis al weer behaaglijk warm.
Zonnepanelen
Tot slot natuurlijk nog de zonnepanelentip. In Almere-Poort was er tot voor kort een subsudieregeling voor zonnepanelen. Helaas is het geld op en kunnen andere wijken geen gebruikmaken van deze regeling. Maar niet getreurd, op dit moment mag namelijk iedereen die na 20 juni 2013 zonnepanelen aanschaft de BTW terugvragen. Door deze (tijdelijke) BTW-regeling is een terugverdientijd van 5,5 jaar zeer goed mogelijk. Wij zijn super blij met onze zonnepanelen. Het is best een aparte ervaring als je voor het eerst je meter terug ziet lopen!
Peter Roubos, Almere