SELF tip van de week: Voorkom naheffingsaanslag

3 juli 2014

Hebt u als huiseigenaar BTW terug gevraagd na het aanleggen van zonnepanelen? Doe dan elk kwartaal btw aangifte of vraag een ontheffing van uw administratieve verplichtingen aan bij de belastingdienst en voorkom een naheffingsaanslag.

Om btw teruggave te krijgen over zonnepanelen moet u ondernemer zijn. De Kleine-ondernemersregeling zorgt ervoor dat u per saldo geen BTW hoeft te betalen (als zonnepaneeleigenaar blijft u namelijk beneden de grens van € 1.345). U kunt er dan voor kiezen om bij de Belastingdienst een verzoek in te dienen om ontheffing van uw administratieve verplichtingen. Dit betekent dat u niet langer aangifte hoeft te doen. In dat geval heeft u geen recht meer op aftrek van BTW en mag u ook geen BTW in rekening brengen.

Deze ontheffing heeft geen gevolgen voor een eventuele teruggaaf van BTW die is verleend over een periode die ligt vóór de ingangsdatum van de ontheffing. Als u bijvoorbeeld over het vierde kwartaal van 2013 via een aangifte verzoekt om teruggaaf van de BTW voor de aanschaf en installatie, kunt u gelijktijdig een verzoek indienen om met ingang van 1 januari 2014 ontheffing te krijgen van uw administratieve verplichtingen. Deze ontheffing heeft dan geen gevolgen voor het verzoek om teruggaaf.

Kijk voor meer veelgestelde vragen over BTW bij de belastingdienst.