SELF vraag van de week

15 april 2014

Van een van onze bezoekers in DuurzaaminLelystad kregen wij een vraag over hoe zonnepanelen worden geproduceerd en afgebroken.

Om zonnepanelen te produceren is energie nodig uit fossiele brandstoffen. Hierbij komt CO2 vrij. Na ongeveer drie jaar is er evenveel energie opgewekt als voor het ontwikkelen nodig was. De overige productieve jaren van het zonnesysteem (zeker 22 jaar) is elke opgewekte kWh netto milieuwinst. Overigens zal aan de belangrijkste grondstof van zonnecellen, silicium, geen tekort ontstaan: het is het hoofdbestanddeel van zand.

Oude zonnepanelen kunnen als elektronica-afval naar de gemeentelijke milieustraat worden gebracht. Het is nog niet gelukt om zonnepanelen geheel te recyclen, maar het is mogelijk om onderdelen van het zonnesysteem te hergebruiken. Er wordt gewerkt aan een Europees hergebruiksysteem.

Lees meer op: www.milieucentraal.nl

 

Lange levensduur

Wel is er voor de productie van de panelen energie nodig uit fossiele brandstoffen en daarbij komt CO2 vrij. Maar na 3 jaar elektriciteitsproductie heeft een zonnesysteem net zoveel energie bespaard, als er nodig was bij de productie van het systeem. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee; de rest van de 22 productieve jaren is elke opgewekte kWh netto milieuwinst.

Maken en afdanken

Aan de belangrijkste grondstof van zonnecellen, silicium, zal geen tekort ontstaan: het is het hoofdbestanddeel van zand en komt overal op aarde voor.

Als de panelen worden afgedankt mogen ze als elektronica-afval naar de gemeentelijke milieustraat. Het is mogelijk om onderdelen van het zonnesysteem te hergebruiken, maar het is nog niet gelukt om recycling te organiseren. De zonne-industrie werkt aan een Europees hergebruiksysteem.