Sjaak Kruis, Wethouder Klimaat en Natuur, ontvangt klimaatpakket!

Sjaak Kruis, Wethouder Klimaat en Natuur, ontvangt klimaatpakket!

Sjaak Kruis, Wethouder Klimaat en Natuur, ontvangt klimaatpakket!

 

 

 

 

 

Sjaak Kruis, recent geïnstalleerd als wethouder Klimaat en Natuur van de gemeente Lelystad, heeft op 7 september van groene maatschappelijke organisaties in Flevoland een klimaatpakket in ontvangst genomen. Dit pakket is een handreiking naar de wethouder om samen vaart te maken met klimaatadaptatie, natuurbescherming, de energie- en circulaire transitie in Lelystad. Het pakket reikt hier onderdelen voor aan. Enthousiast nam de wethouder dit pakket in ontvangst en onderstreepte het belang om samen aan de slag te gaan voor klimaat en natuur. Wethouder Kruis: “Natuur en de klimaatopgave zijn bij uitstek onderwerpen waar gemeenten en groene organisaties moeten samenwerken!”. 

Ruimte voor groen en natuur in Lelystad 

Klimaatverandering verandert het landschap, ook in Lelystad. Je hoeft alleen maar te kijken naar de grote droogte en de uitgedroogde grond in de gemeente om de gevolgen van klimaatverandering te zien. Natuur houdt Lelystad koel in tijden van droogte en vangt overtollig water op in tijden van zware regenval. IVN Lelystad leert jongeren de waarde van de natuur en helpt Lelystad te vergroenen. Landschapsbeheer Flevoland activeert bewoners om samen aan de slag te gaan in de natuur en het Lelystadse landschap. De Bijenhouders Vereniging beschermt bijen in Lelystad, essentieel voor een gezonde natuur. KNNV Lelystad bedadrukte het belang van voldoende goede schuil- en nestelplekken voor insecten en vogels.  NMFF bood de wethouder een Plan Boom-pakket aan waarmee hij drie bomen kan planten in de gemeente. Doel is om dit een start te laten zijn van een grotere actie! 

Lelystad biedt kansen voor de energietransitie! 

Lelystad heeft als doel gesteld om, als eerste stad in Flevoland, energieneutraal te zijn in 2025. Lelystad is wat dat betreft goed op weg. Energiecoöperaties kunnen een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Er liggen tal van kansen om samen met Lelystedelingen meer schone energie op te wekken in en om de stad, zoals zon op bedrijfsdaken of bedrijfsterreinen, zon op overkapte parkeergarages, en langs de A6. Jaap Knip, ook aanwezig bij het gesprek en Lelystadse klimaatburgemeester, verwacht meer vaart vanuit de gemeente op vlak van energiebesparing en schone energie. 

Circulair Lelystad 

De gemeente heeft kansen om van Lelystad een circulaire stad te maken. De NMFF daagde de gemeente uit om mee te doen met haar circulaire challenges om zo de grondstof-voetafdruk van de gemeente te verkleinen.