Snoeien en keurmerken

2 april 2014

In de uitzending van 1 april komen tips voor snoeien, keurmerken en MooiFlevoland groene uit-tips aan bod.  Om de items te beluisteren klik je op de link. Op de pagina waar je terecht komt zijn de items te beluisteren onder Puur Lifestyle:  Beluister de items van Omroep Flevoland hier.

1. Alle fruitbomen en vruchtdragende struiken staan in knop. Snoeien zorgt voor veel fruit en vruchten straks. Tips om dat te doen.
Het is een trend om eetbare planten te hebben in de tuin. Vanaf het 2e jaar moet je de bomen en struiken gaan snoeien. Dit kan het beste tussen december en eind maart gebeuren. Verwijder de takken die veel vrucht hebben gedragen. Deze oude takken verwijderen zorgt ervoor dat er lucht in de plant komt en de vruchten niet beschadigd raken door bijvoorbeeld de doornen van de oude takken. Snoei de jonge takken in tot 2 knoppen en lijd ze langs draden. Appel en perenbomen: zorg dat de boom in de breedte kan groeien en snoei de takken naar boven en beneden af. Snoei met goed materiaal en niet met de vorst. Volg bijvoorbeeld een cursus van Landschapsbeheer of de Rivierduincoöperatie.

2. Keurmerken: Een uitleg van alle 170 bio, eco en fair trade keurmerken. 
MilieuCentraal heeft de keurmerken gegroepeerd en doorgelicht waar ze voor staan en waarop ze scoren. Op sommige keurmerken zit een controle wat iets kan zeggen over de betrouwbaarheid. Ze hebben gelet op effect op milieu, vertelt het keurmerk iets over dierenwelzijn en eerlijke handel. Op deze manier is het voor de consument mogelijk door de bomen het bos te zien. Het overzicht is te vinden op: www.milieucentraal.nl/keurmerken

3. Er-op-uit tips van voor deze week en komende weekeinde.
Het siddert in de natuur. De bomen worden groen. 3 april kan je genieten van een wandeling in Zeewolde. Komend weekend kan je natuurkamperen tot je groen ziet bij de Veenkuil in Bant. Wil je alles leren over de zang van vogels? Komend weekend kan je op verschillende plekken vogels kijken. 6 april is er een kidskeimiddag in de gesteentetuin op Schokland. In Almere is op 6 april de kinderworkshop Kleur in Natuur en genieten van het voorjaar in het Pampushout. Meer informatie is te vinden op www.mooiflevoland.nl.