Solar days en duurzaam begraven

7 mei 2014

In de uitzending van 6 mei komen de solar days, Duurzaam begraven en MooiFlevoland groene uit-tips aan bod.  Om de items te beluisteren klik je op de link. Op de pagina waar je terecht komt zijn de items te beluisteren onder Puur Lifestyle:  Beluister de items van Omroep Flevoland hier.

1. Solar days
Het is een soort openhuizenroute voor zonne-energie. Mensen kunnen de werking van de panelen in de praktijk zien. De bewoners vertellen hun ervaringen met hun zonnepaneelsystemen. Ook kunnen bezitters van zonnepanelen hun meterstanden doorgeven om te laten meten of hun systeem goed werkt. Er zijn apps om bij te houden hoeveel je oplevert. Gegevens over zonneoplevering zijn nog niet openbaar. Volgende week wordt ook bekend gemaakt welke stad de titel Solar City krijgt. www.solardays.nl

2. Duurzaam begraven
We denken na over het laatste stukje van ons leven. Hoe willen we worden begraven of gecremeerd. Begraven gebeurd vaak nog met een kist van hout of spaanplaat. De kist vergaat goed, maar de lijm minder goed. Het mag nu ook in karton of een doek. De landschapsorganisaties bieden een kist aan gemaakt met hout uit de omgeving en door een lokale kistenmaker in elkaar gezet.
Natuurmonumenten geeft aan dat zij 10 tot 15 gebieden willen aanwijzen als natuurbegraafplaats. Hier kan je in de toekomst begraven worden in een doek of natuurlijke kist. Er wordt geen steen geplaatst maar een boomstam. Ook is het mogelijk hier as uit te strooien. De Noordoostpolder heeft in het Kuinderbos al een urnenheuvel voor dieren in de natuur.

3 Mooiflevoland uit-tips
7 mei – maak van hout een uiltje voor Moederdag in het Rivierduingebied
7 mei – Belevingswandeling Wat schuilt er op de Kemphaan
10 mei – loop door de ijstijd bij het P. van der Lijnreservaat nabij Urk
10 mei – Vlinders en grote grazers in het Harderbos
11 mei – Weidenvogel excursie bij de Eemlanden in Dronten