Stadsjutters Almere wint prijs voor het meest Circulaire Burgerinitiatief van Flevoland!

Stadsjutters Almere wint prijs voor het meest Circulaire Burgerinitiatief van Flevoland!

Stadsjutters Almere heeft de Kringlogo-prijs voor het meest circulaire burgerinitiatief van Flevoland gewonnen. Deze prijs, geïnitieerd door de Natuur en Milieufederaties, is uitgereikt tijdens de Week van de Circulaire Economie. Vera Dam, directeur van Natuur en Milieufederatie Flevoland prijst de winnaar: “Stadsjutters spotten en oogsten bruikbare spullen en materialen in Almere.  Zo zijn kozijnen van een Floriade-paviljoen geoogst en deze worden nu toegepast bij de Burgerboerderij Oosterwold. Vergeten voorwerpen krijgen op deze manier een nieuwe betekenis, en de Stadjutters veranderen onze kijk op afval en mogelijkheden.” Jim van der Wardt nam vol trots de prijs in ontvangst “Geweldig om op deze manier gesteund te worden bij de missie van de Stadsjutters! Bedankt!”.

 

Het Kringlogo is een circulaire wisseltrofee (gemaakt van resthout) als symbool van toewijding aan de circulaire samenleving. Bovendien is de winnaar een jaar lang Kringlogo-ambassadeur in Flevoland als voorbeeld voor een circulaire samenleving. Ook krijgt de winnaar €100,- .

 

Andere kanshebbers dit jaar waren Kledingruil Almere en Repair Café Lelystad. De vakjury, bestaande uit deskundigen van de Natuur en Milieufederaties, beoordeelden de genomineerde initiatieven op een aantal criteria, zoals circulariteit, continuïteit en of het initiatief wordt gedragen door vrijwilligers. De vakjury roemde bij de Stadsjutters de creativiteit, innovatiekracht en ziet het als een inspirator voor andere initiatieven. Ook bij de publieksstemming was Stadsjutters Almere favoriet.

 

Kringlogo-prijs

De Natuur en Milieufederaties zetten zich in voor een circulaire samenleving. Dit gaat om initiatieven die vermindering, hergebruik en recycling van spullen stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan of campagnes om afval te voorkomen en recyclen. Ook gaat het over projecten die bepaalde producten of diensten met elkaar delen, zoals een deelauto en deelgereedschap. De Kringlogo-prijs Flevoland is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties. Naast Flevoland zijn ook in andere provincies winnaars benoemd.