Tien groene voornemens voor 2015

5 januari 2015

DuurzaamInLelystad.nl heeft voor u tien groene voornemens voor 2015. Goed voor het milieu, goed voor uw portemonnee én goed voor uw gezondheid.

Tip 1 t/m 5: Investeer in een comfortabelere woning

Energiebesparende maatregelen zijn zo belangrijk en rendabel dat tip 1 tot en met 5 bestaan uit: spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, dubbel glas en zonnepanelen. Met de huidige lage spaarrentes kunt u uw geld beter besteden aan energiebesparende maatregelen in de woning dan op de bank zetten. Uw investering in isolatie en dubbel glas heeft een rendement dat te vergelijken is met een rente tussen de 7 en 12 procent op een spaarrekening. Zet u het geld op een spaarrekening, dan krijgt u hooguit 2,5 procent. En in een goed geïsoleerd huis is het prettig wonen.

Tip 6: Verwarm zonder verspilling

Bijna de helft van de energierekening gaat op aan het verwarmen van uw huis. Het loont dus om zuinig te stoken! Stook een graadje lager, stook alleen in ruimtes waar u ook echt bent en sluit de tussendeuren. En natuurlijk gaat de verwarming ’s nachts en overdag wanneer u langer dan twee uur afwezig bent omlaag: naar 15 graden. De meeste huishoudens passen al redelijk wat tips toe en kunnen gemiddeld nog 150 euro besparen door álle tips altijd toe te passen.

Tip 7: Vakantie dicht bij huis

Vervang uw vliegvakantie door een (sportieve) vakantie dichter bij huis. Een vliegreis naar Thailand voor twee personen stoot bijvoorbeeld 5,4 ton CO2 uit; dat is meer dan een gemiddeld huishouden in een heel jaar uitstoot door het gas- en elektriciteitsverbruik.

Tip 8: Korte autoritten op de fiets

Een op de drie autoritten is korter dan vijf kilometer. Een afstand die ook prima af te leggen is op de fiets. Goed voor uw gezondheid en goed voor het milieu. Wilt u een stapje verder gaan? Fiets dan afstanden tot tien kilometer en bespaar daarmee het dubbele. Lijkt tien kilometer nogal ver? Denk dan eens aan een elektrische fiets.

Tip 9: Minder vlees

In Nederland eten we jaarlijks zo’n 40 kilo vlees per persoon (rund, varken en kip samen); dat is ruim twee maal zo veel als vijftig jaar geleden. Vervang een of twee keer per week uw steak voor een plantaardige vleesvervanger en verminder daarmee de CO2-uitstoot van uw maaltijd met 20 procent. Kunt u echt niet zonder een stukje vlees? Kies dan voor kip met een dierwelzijnskeurmerk.

Tip 10: Vervang oude onzuinige apparaten

Een grote energieslurper in veel huishoudens is een oude koelkast. Lang met spullen doen is goed voor het milieu, maar dat geldt niet voor oldtimer koelkasten. Vervang uw koelvriescombinatie van zeven jaar of ouder door een nieuw, energiezuinig A+++ exemplaar en bespaar jaarlijks 45 tot 85 euro op uw stroomrekening. En lever de oude in voor recycling.

(met dank aan MilieuCentraal.nl)