NMF Flevoland Samen voor een mooi en duurzaam Flevoland
Menu

NMFF Fonds Verbraaken: elektrische trekker

De alleroudste elektrische trekker van de wereld is gebouwd in 1993, in Nederland en staat nu bij Biotuinen in Lelystad.

De afgelopen weken heeft Biotuinen oude 6-Volt accu’s vervangen door nieuwe 12-Volt accu’s. Hiervoor is een nieuwe accubak gemaakt onder de motorkap. Tevens is alle bedrading vervangen en een nieuw elektroschema gemaakt. Dit alles is gebeurd door de oorspronkelijke bouwer van de trekker, Peter Berben en met behulp van een subsidie van het NMF-fonds Verbraaken.

Momenteel worden er testritten gemaakt. De trekker moet echter nog enkele nieuwe onderdelen krijgen en een nieuwe verflaag. Dan is hij weer klaar voor vele jaren fluisterend trekplezier.

Sinds enkele jaren zijn er fabrikanten die zich bezig houden met het ontwerpen van nieuwe, professionele (lees grote) elektrische trekkers. Nadeel is de forse investering voor dergelijke bedrijfsmiddelen. Er is ook een markt is voor kleinere elektrische (mini-)trekkers bijvoorbeeld bij zorgboerderijen, in kassen, bij fruittelers en kleinschalige tuinderijen zoals Biotuinen. Elektrische trekkers maken geen lawaai, geven geen roet en rook zijn gemakkelijker in het gebruik en last but not least, de stroom is goedkoper dan de diesel zeker als je zelf stroom opwekt met zonne- of windenergie.

Biotuinen verwacht een elektrische revolutie op het boerenland. De elektrische trekker kan net zoals de elektrische auto gemeengoed worden. Belangstellenden zijn uitgenodigd om langs te komen op Bosweg 40 in Lelystad voor een proefrit op de elektrische trekker.

Lees ook:

Voortgang
2017:  Jubileumfilm gemaakt met bijdrage NMFF Fonds Verbraaken
2017:  Eerste stap elektrische trekker met bijdrage NMFF Fonds Verbraaken
2016:  Informatiebordjes vervangen met bijdrage NMFF Fonds Verbraaken
2016:  Almeerse Wolunie blij met waterpomp door bijdrage NMFF Fonds Verbraaken
2015:  Plaatsing ooievaarsnest uit bijdrage NMFF Fonds Verbraaken


Toekenningen
2016:  NMFF Fonds Verbraaken geeft financiële steun aan tiental lidorganisaties.
2015:  NMFF-Fonds Verbraaken ondersteunde dit jaar record aantal lidorganisaties
2014:  NMFF-Fonds Verbraaken ondersteunt zes lidorganisaties
2013:  NMFF-Fonds Verbraaken ondersteunt lidorganisaties

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Inschrijven
Volg ons via social media
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF