NMFF Fonds Verbraaken: elektrische trekker

22 mei 2017

 

De alleroudste elektrische trekker van de wereld is gebouwd in 1993, in Nederland en staat nu bij Biotuinen in Lelystad.

De afgelopen weken heeft Biotuinen oude 6-Volt accu’s vervangen door nieuwe 12-Volt accu’s. Hiervoor is een nieuwe accubak gemaakt onder de motorkap. Tevens is alle bedrading vervangen en een nieuw elektroschema gemaakt. Dit alles is gebeurd door de oorspronkelijke bouwer van de trekker, Peter Berben en met behulp van een subsidie van het NMF-fonds Verbraaken.

Momenteel worden er testritten gemaakt. De trekker moet echter nog enkele nieuwe onderdelen krijgen en een nieuwe verflaag. Dan is hij weer klaar voor vele jaren fluisterend trekplezier.

Sinds enkele jaren zijn er fabrikanten die zich bezig houden met het ontwerpen van nieuwe, professionele (lees grote) elektrische trekkers. Nadeel is de forse investering voor dergelijke bedrijfsmiddelen. Er is ook een markt is voor kleinere elektrische (mini-)trekkers bijvoorbeeld bij zorgboerderijen, in kassen, bij fruittelers en kleinschalige tuinderijen zoals Biotuinen. Elektrische trekkers maken geen lawaai, geven geen roet en rook zijn gemakkelijker in het gebruik en last but not least, de stroom is goedkoper dan de diesel zeker als je zelf stroom opwekt met zonne- of windenergie.

Biotuinen verwacht een elektrische revolutie op het boerenland. De elektrische trekker kan net zoals de elektrische auto gemeengoed worden. Belangstellenden zijn uitgenodigd om langs te komen op Bosweg 40 in Lelystad voor een proefrit op de elektrische trekker.