Vergeten Groenten en Wildplukken

27 augustus 2014

In de uitzending van 26 augustus komen de vergeten groente de Kardoen, bramen wildplukken en MooiFlevoland groene uit-tips aan bod.  Om de items te beluisteren klik je op de link. Op de pagina waar je terecht komt zijn de items te beluisteren onder Puur Lifestyle:  Beluister de items van Omroep Flevoland hier.

–          In de reeks vergeten groente: de Kardoen
Het is een reusachtige plant. Het heeft een artisjok achtige smaak. Hij krijgt een paarse bloem. Eigenlijk alles van de plant is te eten. De bladnerf, de bloem en de wortel. Het blad is behaard en dat is niet lekker, de bladnerf is wel goed te eten. Als het blad groter is kan je het het beste bleken door even samen te binden en een maand af te schermen van de zon, dan is de smaak wat minder bitter. Je kan er een ovenschotel of amuse van maken, maar je kan hem ook als sierplant in je tuin gebruiken.

–          Wildplukken: bramen overal in Flevoland. En lekkere recepten met bramen, mmmm
Van oorsprong waren er geen bramen in Flevoland. Bramen zijn aangeplant. Bramen zijn overal te vinden. De donkere bramen zijn rijp. Je kunt er jam, siroop en ijsjes van maken. Je kunt het verwerken in gerechten, bijvoorbeeld in een salade. Meer weten over wat je kan plukken en eten in Flevoland? Onder andere de boekjes Wildplukken de Alternatieve Fruittuin (van Lelystedeling Peter Kouwenhoven) en Eten uit het Lelystadse Groen geven meer informatie. Inkijkexemplaren liggen bij DuurzaaminLelystad (Stadhuisplein 51).

–          Er op uit: Tips van MooiFlevoland.nl
27 september – Op expeditie in Pampushout – Piraten – door Het Flevo-Landschap
28 september – SocialCoupe route met de trein van Den Haag naar Groningen o.a. door de natuur van Flevoland met boswachters van Natuurmonumenten
29 september – Beheer de eilanden in het Ketelmeer met IVN Zuid-Kennemerland
29 september – Avondwandeling in het Tollebekerbos met Het Flevo-Landschap
30 september – Leer maaien met de zeis met Landschapsbeheer Flevoland
30 september – Food Walk in Almere Landschapsbeheer Flevoland
30 september – Vleermuizenjacht in het Harderbos met Natuurmonumenten
31 september – Zwemevent rond Pampus  met Het Blauwe Hart
Meer informatie: www.mooiflevoland.nl