Voorproefje film Oostvaardersplassen

12 mei 2013

Veel mensen zijn benieuwd naar de film De Nieuwe Wildernis over de Oostvaardersplassen. Dat werd duidelijk tijdens een goedbezochte bijeenkomst georganiseerd door de Vogel- en Natuurwacht Zuid-Flevoland.

Ruim 100 mensen waren afgekomen op een lezing van maker Ruben Smit en een sneak preview van de film. Zij zagen de Oostvaardersplassen in ijzige kou en volop in bloei, van onder water en vanuit de lucht. Prachtige beelden over ‘The Circle of Life’ in de Oostvaardersplassen. Bijzondere beelden over de trek van de karper om zijn kuit af te zetten in ondiep water, de bronst van de edelherten en de dood van een Konikpaard. Veel van deze beelden zijn nooit eerder opgenomen.

De geluidsfragmenten zijn minstens zo uniek. Ruben Smit en zijn team vinden het belangrijk om onder de beelden echt geluid te zetten. Geen nasynchronisatie met bestaande opnames, maar puur het geluid van de dieren en natuur in de Oostvaardersplassen, opgenomen met speciale microfoons.

Ook indrukwekkend zijn de beelden van de koolwitjes (vlinders) die, met kapotte vleugels, strijden om een vrouwtje tot de dood er op volgt. Dit alles langzaam afgespeeld zodat iedere slag van de vleugel te volgen is.

Een bijzondere film, die vanaf september draait in de Nederlandse bioscopen.