Warme winter en gerecyclede verf

22 januari 2014

In de uitzending van 21 januari komen de warme winter en de gevolgen, gerecyclede verf en MooiFlevoland uittips aan bod.  Om de items te beluisteren klik je op de link. Op de pagina waar je terecht komt zijn de items te beluisteren onder Puur Lifestyle:  Beluister de items van Omroep Flevoland hier.

1. Een warme winter: wat zijn de gevolgen?
De energierekening valt mee deze winter. Bij de nationale Tuinvogeltelling zijn er minder vogels geteld dan normaal. Het voedsel in de tuinen lokte de vogels niet. Er is namelijk nog genoeg te krijgen in de natuur. Door de hoge temperatuur beginnen sommige bomen al uit te lopen. Als het gaat vriezen dan zullen deze uitlopers kapot vriezen. Een voordeel voor mensen met een moestuin is dat je kan blijven eten uit de moestuin. Alleen over de boerenkool moet even de vorst.

2. Nieuwe innovatie: eerste in Nederland gerecyclede verf op de markt
Bij elke klus blijft wel 20% van de verf over. Breng deze verf weg gooi het niet door de gootsteen! Sita, afvalverzamelaar en de vereniging voor verffabrikanten hebben handen ineen geslagen om met de resten verf die ingeleverd worden te recyclen. Ze zijn begonnen met ingezamelde latex (watergedragen muurverf) om daar een nieuwe latex van te maken. Dit is gelukt. Van de 10 miljoen kilo die wordt ingezameld kan 3,5 miljoen worden gerecycled. Het is een goede verf. De milieuwinst is 72%. Ursa Paint brengt het op de markt onder het merk Evert Koning.
http://www.duurzaam-ondernemen.nl/eerste-in-nederland-gerecyclede-verf-op-de-markt/

3. Er-op-uit:
Op zaterdag 25 januari kan je bomen en struiken leren herkennen aan hun knoppen in Lelystad. Of maak een winterwandeling in het Natuurpark Lelystad. Duik zaterdag in de historie van Flevoland met de historische wandeling op en rondom Schokland. meer informatie via www.mooiflevoland.nl.