Weekmakers en oranje guerrilla gardening

18 juni 2014

In de uitzending van 17 juni komen weekmakers, guerrilla gardening en MooiFlevoland groene uit-tips aan bod.  Om de items te beluisteren klik je op de link. Op de pagina waar je terecht komt zijn de items te beluisteren onder Puur Lifestyle:  Beluister de items van Omroep Flevoland hier.

–          Schadelijke weekmakers gebruikt in voetbalshirts
Pas op met voetbalshirtjes. TÜV Rheinland heeft 90 niet officiële fan-shirts getest. In een op de 3 shirts zitten schadelijke stoffen. Er zijn bepaalde kleurstoffen die giftig of kankerverwekkend zijn. Cadmium is zeer giftig en werd gevonden in de shirtjes. Bij 5 shirts was de hoeveelheid cadmium zo hoog dat het zelfs directe huidreacties tot gevolg kan hebben. Ook weekmakers (ftalaten) werden gevonden in de shirts. Deze kunnen de hormoonhuishouding verstoren en zelfs onvruchtbaarheid veroorzaken. In de niet officiële fan-shirts zitten schrikbarend veel van deze stoffen. Je kan als consument niet zien dat schadelijke stoffen in het shirt zitten. Onderzoeken als deze zijn nodig om de overschrijdingen van de normen aan het licht te brengen en te laten zien welke producenten het wel, en welke het niet goed doen.

–          Guerrilla gardening en het oranjegevoel (Oost-Indische Kers)
Guerrilla gardening is een activiteit die al een tijdje gaande is om meer groen in stedelijke omgevingen te creëren. Deze guerrilla gardening groepen gaan zonder overleg of vergunning aan de slag op verschillende plekken in de stad. In Lelystad was afgelopen week een guerrilla actie waardoor er nu rond de bomen eetbare planten staan zoals sla en Oost-Indische kers.  Deze actie is gedaan door het Platform Eetbaar Lelystad. Er is door omringende bedrijven gevraagd het te onderhouden door gieters uit te delen. Als de plantjes worden geoogst zal er weer wat nieuws worden geplant. Guerrilla gardeners gaan aan de slag op plekken waar de kans groot is dat het een tijd blijft staan, zoals op braakliggende terreinen of in lege perken in het stadshart.

–          Tips om er-op-uit te gaan
– Elke woensdag middag bijenpraatjes op De Kemphaan Almere
– Donderdagavond Marker Wadden Café in de winkel DuurzaaminLelystad
– Vrijdag exclusieve fotoworkshop op de filmset van de nieuwe wildernis
– Zaterdag tijdens de MooiFlevoland-dag op verschillende plekken in Flevoland Soortenzoekdag, Midzomernachtwandeling in het Harderbos en Lekker naar de boer in Almere
– Zondag tijdens de MooiFlevoland-dag Picknick Opendag bij het Centrum Biologische Landbouw en
Slootjesdag IVN Zeewolde.
Kijk voor meer informatie op www.mooiflevoland.nl