Wereldprimeur: Kijk de Kiekendief

24 juni 2015

WERELDPRIMEUR BIJ OMROEP FLEVOLAND: KIJK DE KIEKENDIEF!

Deze zomer gebeurt er iets bijzonders bij Omroep Flevoland: het leven van de grauwe kiekendief wordt vastgelegd en kan live worden gevolgd. Vanaf vandaag kan via de website van Omroep Flevoland een kijkje worden genomen in een kiekendievennest. Het bijzondere hierbij is dat nog nooit op video te zien was dat jonge kiekendiefkuikens uit het ei kruipen, Omroep Flevoland heeft dit weten vast te leggen.

De kiekendief is een unieke vogel en is hét symbool van Flevoland, waar menig Flevolander trots op is. Er rijden in Flevoland vele auto’s rond met op de achterkant een kiekendiefsticker waarmee de eigenaar laat zien dat hij uit Flevoland komt.
In Flevoland nestelen er jaarlijks maar enkele kiekendiefparen. Kiekendieven bouwen als enige roofvogel hun nest op de grond, waar zij kwetsbaar zijn voor roofdieren, verstoring en landbouwmachines. Het zijn de meest wendbare vliegers van alle roofvogels met het scherpste gehoor.  

Via een webcam kan iedereen live via www.omroepflevoland.nl meekijken en meeleven met de vogels die een nest hebben gemaakt in een Flevolands graanveld. De beelden bieden  een unieke kans om te zien hoe deze vogel leeft en opgroeit. Behalve via de website zal ook dagelijks via TV en de Facebookpagina van Omroep Flevoland een filmpje met hoogtepunten te zien zijn en wordt via radio informatie verstrekt over het wel en wee van de kiekendieffamilie.

Het project is in stand gekomen in samenwerking met Werkgroep Grauwe Kiekendief, die zorg draagt voor de nodige voorzieningen en informatie. Via hun website is informatie te vinden over de bescherming van kiekendieven en andere projecten waar de werkgroep zich mee bezighoudt: www.werkgroepgrauwekiekendief.nl

Omroep Flevoland is elke dag, elk uur bij het nest. Het uitkomen, het ringen van de jongen, de vlieglessen en het uiteindelijke uitvliegen. Kijk de kiekendief! Via www.omroepflevoland.nl,  www.facebook.com/omroepflevoland en www.youtube.com/omroepflevoland.