Wethouder Ernst Bron ontvangt klimaatadaptie pakket!

Wethouder Ernst Bron ontvangt klimaatadaptie pakket!

Wethouder Ernst Bron ontvangt klimaatadaptie pakket!

 

 

 

 

Ernst Bron, de nieuwe wethouder Duurzaamheid en Energie van de gemeente Zeewolde, nam op 29 augustus van groene maatschappelijke organisaties een klimaatadaptie-pakket in ontvangst. Met dit pakket nodigden zij de wethouder uit om samen meer vaart te maken met klimaatadaptie, de energietransitie en biodiversiteit in Zeewolde. De wethouder nam het pakket enthousiast in ontvangst en benoemde het belang om samen aan de slag te gaan voor klimaat en natuur. Wethouder Bron: ‘Het mooie aan deze bijeenkomst is dat het laat zien dat zoveel mensen concreet bezig zijn met het verduurzamen en vergroenen van onze gemeente. Niet alleen beleidsstukken maken, maar echt de handen uit de mouwen steken!’

In het pakket zaten zaken om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan en om CO2-uitstoot te verlagen. Acties zijn nodig om Zeewolde klimaatrobuust te maken, de CO2-uitstoot te verlagen en de grondstof-voetafdruk te verkleinen. Het kimaatadaptatiepakket rijkt de wethouder hier onderdelen voor aan.

Maak de gemeente klimaatrobuust

Klimaatverandering verandert het landschap, ook in Zeewolde. Je hoeft alleen maar te kijken naar de huidige zomer om de gevolgen van klimaatverandering te zien. Zeer droge periodes zorgen voor uitgedroogde grond in de gemeente en worden afgewisseld met periodes met extreme regenval en wateroverlast. Landschapsbeheer Flevoland, IVN Zeewolde en Natuur en Milieufederatie Flevoland nodigden de wethouder uit om samen op te trekken bij acties gericht op het klimaatbestendig maken van Zeewolde. IVN Zeewolde richt zich op het vergroenen van Zeewolde en betrekken van de jeugd daarbij. Landschapsbeheer Zeewolde helpt bij het biodiverser maken met aandacht voor het unieke Zeewoldse landschap. NMFF bood de wethouder een Plan Boom-pakket aan dat hij op een plek mag planten in de gemeente. Doel is om dit een start te laten zijn van een grotere actie!

Zorg dat Zeewolde koploper energietransitie blijft!

Zeewolde is koploper op het gebied van duurzame energie, onderstreept door het Windpark Zeewolde dat onlangs werd geopend. Lokale opwek van duurzame energie door bewoners is belangrijk. Zoals de lokale energiecoöperatie ZeewoldeZon stimuleert dat steeds meer inwoners kiezen voor samen collectief zonne-energie opwekken. Tegelijk blijft het van belang om bewoners te stimuleren in energiebesparing en te bewegen richting aardgasvrij wonen. Onafhankelijke adviezen van het Energieloket Zeewolde helpen bewoners hierbij.  Dit soort initiatieven laat zien dat goede samenwerking met de gemeente loont om samen meer vaart te creëren in de energietransitie.

Agrariërs als grondstofleveranciers?

Er liggen kansen in Zeewolde voor het creëren van biobased grondstofstromen, bijvoorbeeld voor toekomstige woningbouw. Dit is het verkennen waard. Daarnaast daagden we de gemeente uit mee te doen met de circulaire challenges om zo de grondstof-voetafdruk van de gemeente te verkleinen.