Wie wint de Groene Pluim? Overzicht genomineerden 2020

29 januari 2020

Op 13 februari reikt de Vereniging Natuur-en Milieufederatie Flevoland voor de elfde keer de Groene Pluim in de Duurzaamheidswinkel Lelystad (Stadhuisplein 51). De Groene Pluim is een wisseltrofee die jaarlijks wordt overhandigd aan een vrijwilliger, inwoner, medewerker bij bedrijf, organisatie of gemeente die zich heeft ingezet voor de Flevolandse natuur. Dit jaar is het thema “bomen”.

U bent van harte welkom. Via deze link kunt u zich aanmelden.

Overzicht genomineerden

Stichting Voedselbosbouw Nederland, Almere
Stichting Voedselbosbouw Nederland ontwikkelt en exploiteert voornamelijk grootschalige voedselbossen ten behoeve van een duurzame voorziening van behoeften aan onder meer lekker en gezond voedsel, een vitale natuur en een aantrekkelijk biodivers landschap. Wat ooit klein begon is nu – op de tekentafel – een groot voedselbos in de Flevopolder. Het wordt een prachtige groene schakel in Oosterwold.

Jaco Houweling, Dronten
Het groen mag gezien worden in Dronten, vindt inwoner Jaco Houweling. Hij kwam op het idee om een bomenroute uit te zetten in het dorp. De route is geopend door wethouder Jaap Oosterveld door het eerste bordje met QR-code te onthullen en de code te scannen. Tevens heeft hij het eerste boekje van de bomenroute overhandigd aan Jaco Houweling. Jaco is werkzaam bij bomenbeschermingsorganisatie Bomenwacht Nederland.

Erwin Zwaan, Dronten
Vanuit zijn opleiding Landschapsarchitectuur heeft Erwin jaren geleden een schoolopdracht gedaan over het Wisentbos, waarbij hij heeft onderzocht hoe bossen kunnen inspelen op toekomstige behoeftes. Hij is initiatiefnemer geweest van Stichting het Wisentbos en zorgde voor het plaatsten van oude fruitbomen in of rond het dorp Dronten. Daarnaast heeft ook een moestuinproject voor de basisschool opgezet.

Ab Strijker, Lelystad
Ab heeft samen met Peter Kouwenhoven het boekje gemaakt: Bijzondere bomen in Lelystad. Daarin staan 7 fietsroutes langs bijzondere bomen in Lelystad. Alle bomen hebben een verhaal. Ab maakte, met veel zorg en aandacht, alle bomenfoto’s voor het boekje. Inmiddels is de derde druk van het boekje (en de 2e druk van de aanvulling) verschenen in een oplage van 1500 stuks. Heel wat mensen hebben een of meerdere routes gelopen of gefietst.

Tiemen de Boer, Lelystad
Je kunt op veel manieren naar bomen kijken. De een vindt bijvoorbeeld een boom ‘gewoon mooi’, een ander beschouwt een boom als een belangrijke medestrijder voor een beter klimaat. Tiemen ervaart dat bomen energie uitstralen, niet figuurlijk maar letterlijk. Hij kan daar boeiend over vertellen en organiseert af en toe voor belangstellenden, een ‘bomen energiewandeling’ om ook hen die bomen – energie te laten ervaren. Je ervaart de boom als levend wezen en dat is heel bijzonder! Op die manier plaatst hij bomen in een bijzonder perspectief.

Houtbedrijf  Kuperus en Gardenier, Lelystad
Het bedrijf verwerkt bomen, die op de een of andere manier plaats moeten maken of die, bijvoorbeeld door storm, het loodje hebben gelegd. Van het hout worden prachtige dingen gemaakt zodat de boom een tweede leven krijgt. Bijzonder is ook dat ze populierenhout een bijzondere plek geven. Ook zijn er van bomen in Almere en Lelystad onder andere snijplanken gemaakt. Die zijn voorzien van een QR code waardoor je het verhaal achter de boom kunt teruglezen. Je ziet bijvoorbeeld wat de datum is waarop de boom geoogst is en waar hij vandaan komt. Het bedrijf leidt ook leerlingen op.

Ton van Oosterwaard, Amstelveen
Ton van Oostwaard, founder en bestuurder van MyEarth. MyEarth helpt bij advies, ontwerp, uitvoering en beheer van groenprojecten. MyEarth is een organisatie van groendenkers, die met de beste groeningenieurs nieuwe groenconcepten hebben ontwikkeld.
Groenconcepten houden rekening met hittestress, waterbuffering, flora en fauna, biodiversiteit en luchtzuivering. Daarbij rekening houdend met de omgeving, groene doelstellingen, maar ook met de kosten.

Theo Vullink, Lelystad
Theo is al jaren imker en geeft ook al weer een antal jaren een cursus Mini Cursus Dracht. Daar staan bomen centraal in. Verder ondersteunt Theo veel initiatieven die leiden tot verbetering van biodiversiteit en ook daar staan bomen weer centraal. Theo kan heel veel vertellen over drachtplanten, hij heeft door zijn advieswerk aan imkers in Afrika, Guatemala en Honduras ook prachtige verhalen hoe het er daar aan toe gaat.

Jaap Knip, Lelystad
Initiatiefnemer Jaap Knip heeft de afgelopen maanden intrek gehad in het leegstaande pand op de hoek van de Kroonpassage. Hij vond het tijd dat er vanuit de inwoners van de stad wordt nagedacht over het verlevendigen van het centrum. Hij ziet het enorme belang van bomen, niet alleen als beeldbepalende “objecten” in de ruimte, maar bovenal als dragers van CO2, alsmede als natuurlijke beschermers tegen de hittestraling van de zon. Hij pleit al langer voor onder andere tijdens de Motiemarkt in de Gemeente Lelystad een aantal -nieuwe-bomen aan te planten, gelijk aan het aantal inwoners: voor iedere inwoner één.

Genootschap het Levende Huis uit Almere
Zij dragen onder andere zorg voor het onderhoud aan het Kunstwerk Monument voor een woningwetwoning van kunstenares Anne Marie Backer. Verder heeft het Genootschap al een aantal keren het boekje Boomverhalen uitgegeven over bijzondere bomen in Almere, van de oudste boom, tot de dikste etc. Zij zijn van voornemens om binnenkort een derde editie uit te geven. Ook zetten zij zich in voor het behoud van deze bijzondere bomen in Almere en zorgen regelmatig voor uitbreiding van het bijzondere bomenbestand.

Camping Waterhout Almere
Camping Waterhout moest vanwege de Floriade verhuizen en daarmee ook enkele bomen waaronder een zeer zielige oude eik. Deze eik was op de oude camping aan het doodgaan en had een groot gat in zijn stam. Doordat de eigenaresse er regelmatig naar toe te ging om een knuffel te geven is de boom weer gaan opbloeien. De boom is mee verhuisd naar de nieuwe locatie op het Schateiland.

Annemarie Cilon, Kampen
Annemarie is een visual art en houdt zich onder andere bezig met projecten zoals ‘Forest in the polder’ en ‘Portrait of a tree’ Ze voelt zich verbonden en betrokken bij het landschap. Het project Forest in the polder laat de geschiedenis van de Noordoostpolder zien. De aangeplante bossen in de Noordoostpolder zijn waardevolle gebieden voor bomen, rotsen, planten, dieren en mensen.

Isabelle van der Zanden
Isabelle is werkzaam bij Stichting Voedselbosbouw en is eigenaar van de Tuinen van Hartstocht. De Tuinen van Hartstocht is een CSA-tuin gevestigd in Abcoude. Dat staat voor Community Supported Agriculture: landbouw gesteund door mensen uit de buurt. Mensen kopen een aandeel in de tuin en kunnen in ruil daarvoor zelf hun groente komen oogsten.

Projectgroep Voedselbos Emmeloord
Met een aanplant van 90% essen wordt is het Emmelerbos zwaar getroffen door de essentaksterfte en zat er mede voor de veiligheid van bezoekers niets anders op dan de bomen te kappen. Er moest een andere invulling komen voor het bos. Hieruit is het idee van een voedselbos gegroeid. ‘Voedselbos Emmeloord, eten uit de natuur in het Emmelerbos’. Het plan wordt breed gesteund en uitgevoerd door Pioniers van de Toekomst in samenwerking met IVN Noordoostpolder, Landschapsbeheer Flevoland, scouting, stichting Huttenbouwweek, imkers en Aeres MBO. In 2019 kon het project daadwerkelijk van start gaan. Eerst met de kap van de bomen en inmiddels wordt er wekelijks door een vaste plantgroep in het voedselbos gewerkt.