Wildplukken, energiebedrijf en fotowedstrijd

16 april 2014

In de uitzending van 15 april komen wildplukken, een lokaal duurzaam energiebedrijf in de Noordoostpolder, een lente fotowedstrijd en MooiFlevoland groene uit-tips aan bod.  Om de items te beluisteren klik je op de link. Op de pagina waar je terecht komt zijn de items te beluisteren onder Puur Lifestyle:  Beluister de items van Omroep Flevoland hier.

– Wildplukken: Lelystedeling maakte prachtige en praktische wildpluk-wijzer met recepten en ‘omfiets-vruchten’
Paardenbloemen kan je eten en zo zijn er nog veel meer planten, bloemen en vruchten in de vrije natuur die je kan eten. In het boek Wildplukken, de alternatieve fruittuin lees je er alles over. Er staan recepten in, een beschrijving met foto’s en ook bloemen die je niet moet eten staan er in. Daarnaast zit er een uitklapkaart bij die je kan meenemen als je gaat fietsen en wandelen. Van de paardenbloem kan je bijvoorbeeld stamppot, sla en limonade maken. Het boekje beschrijft de vruchten die je in het openbaar groen tegenkomt met daarbij heerlijke recepten. Daarnaast is er aandacht voor speciale omfietsvruchten. Deze zijn zo lekker dat ze het waard zijn om voor om te fietsen. Alles wat je plukt in je omgeving is milieuvriendelijk, onbespoten en er is geen vervoer voor nodig geweest behalve je eigen fiets. KNNV Uitgeverij, prijs: €17,95, ISBN: 9789050114783.

– Noordoostpolder krijgt mogelijk een lokaal duurzaam energiebedrijf
Een groep energiepioniers wil een lokaal energiebedrijf starten in de Noordoostpolder. Op verschillende plekken zijn vergelijkbare initiatieven ontstaan (Zeenergie, De Groene Reus), maar in de Noordoostpolder is dit nieuw. Stichting pioniers van de toekomst zetten dit energiebedrijf op. Het wordt een coöperatie waar je lid van kan worden en waar je energie af kan nemen voor een prijs die niet hoger is dan afname van een groot energiebedrijf. Je stimuleert hiermee stroom van eigen bodem en lokale opwekking. Bij de grotere energiebedrijven die groene energie aanbieden weet je niet waar de stroom vandaan komt. Zaterdag 19 april is een duurzaamheidsmarkt in Emmeloord waar informatie te verkrijgen is over deze cooperatie. Kleine coöperaties wordt steeds meer de toekomst. Ze geven een versnelling aan duurzame energieopwekking en er ontstaan interessante prijsontwikkelingen.

– Er-op-uit in MooiFlevoland.nl: stuur jouw mooiste lente-foto in en andere groene tips
Er start een fotowedstrijd vanuit MooiFlevoland.nl samen met verschillende groene organisaties in Flevoland. De leukste ingezonden foto wordt geplaatst in de Natuurpagina. Daarnaast kan je leuke prijzen winnen zoals een doe-pakket of het boek de Makkelijke moestuin. Stuur je foto in via www.mooiflevoland.nl (banner rechts op de website).

Rondom de paasdagen heel veel leuke dingen te doen. Op 16 april zijn er bijenpraatjes op de Kemphaan van Stad en Natuur Almere. Op 17 april houdt IVN Zeewolde een Natuurwandeling, 18 april vindt een Natuurcafé plaats in Duurzaam in Lelystad, 19 april kan je op excursie Rotterdamsehoek met Het Flevo-landschap. In het paasweekend kan je op tal van plekken eieren zoeken. Bijvoorbeeld op 20 april bij de Roode Schuur van IVN Zeewolde, tijdens de Paaspeurtocht in de gesteentetuin en in het Natuurpark Lelystad. Op 21 april tijdens de Doe en Kijkdag almere en in het Belevenissenbos. Kijk voor meer informatie op MooiFlevoland.nl