Zaterdag 26 oktober De Nacht van de Nacht

23 september 2019

Op zaterdag 26 oktober is het zover: de 15e Nacht van de Nacht. Op deze laatste zaterdagavond van oktober vragen de Natuur- en Milieufederaties met honderden activiteiten weer aandacht voor het klimaat en energiebesparing op licht. Het doel: minder CO2 uitstoot en minder lichtvervuiling in Nederland. Want dat is hard nodig!

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Afgelopen honderd jaar werd Nederland maar liefst zo’n 125 keer lichter. Lichtvervuiling door nachtelijke verlichting met kunstlicht kost niet alleen veel geld en energie, maar verstoort ook het bioritme van mensen, dieren en planten. En we kunnen minder genieten van de mooie sterrenhemel: in de grotere steden kan men nauwelijks nog de sterren zien; de Melkweg al helemaal niet meer. Dit komt vooral door openbare verlichting en reclameverlichting.

De Nacht van de Nacht groeit ieder jaar. Afgelopen jaar bezochten maar liefst 47000 bezoekers meer dan 500 activiteiten in het donker. Meer dan 100 restaurants doofden de lichten en lieten alleen de kaarsen branden. Ook dit jaar doen er weer meer dan 100 restaurants mee. Door de campagne schakelen steeds meer gemeenten over op duurzame verlichting en doven daar waar mogelijk verlichting. Ook steeds meer bedrijven doen mee. Zo doven Interbest BV en Mundu (van de buitenreclame) na onze oproep iedere nacht hun 230 lichtmasten langs snelwegen. Wil je als bedrijf ook meedoen? Meld je dan aan op nachtvandenacht.nl/licht-uit-bij/

De eerste gemeenten worden donkerder
De campagne begint ook zijn vruchten af te werpen in de grootste steden. Met een nieuwe satelliet is onderzocht hoeveel licht er de laatste jaren vanuit de grootste Nederlandse steden kwam. Niet eerder is dit in Nederland zo nauwkeurig gemeten. Flevoland, Gelderland en Friesland scoren het best. De grootste steden van de provincie Flevoland werden afgelopen jaren samen 2,4% per jaar donkerder.