zonnegadget en tip voor VVE’s

15 januari 2014

In de uitzending van 14 januari komen een leuke gadget, tips voor VVE’s en MooiFlevoland uittips aan bod.  Om de items te beluisteren klik je op de link. Op de pagina waar je terecht komt zijn de items te beluisteren onder Puur Lifestyle:  Beluister de items van Omroep Flevoland hier.

1. Leuke gadget, die ook handig is voor op de camping straks: de Waka Waka light of -lader.
OOk op de Ces in Las Vegas wordt de Waka Waka light gepresenteerd. Dit is een lamp op zonne-energie. De Nederlandse bedenker heeft het via crowdfunding voor elkaar gekregen  genoeg geld bij elkaar te krijgen om het product te ontwikkelen. De lamp brand volledig op zonne-energie. Hij heeft 8 uur nodig om op te laden en geeft vervolgens 16 uur licht. Handig op de camping maar ook Waka Waka kijkt ook naar ontwikkelingslanden. Zo is er het Waka Waka fonds, als je een product van Waka Waka koop gaat een deel van het bedrag naar dat fonds voor educatie en ontwikkelingsdoeleinden. Er is nu ook een zonne-energie lader; de Waka Waka-power. Tien uur zonnekracht geeft energie voor drie mp3 spelers of een smartphone of een tablet. Het kost een paar tientjes maar je hebt er wel plezier van op een plek waar geen stroom is. http://waka-waka.com/

2. Tip voor VVE’s:
Er is een SER energieakkoord opgesteld. Allerlei partijen hebben afgesproken vaart te gaan brengen in duurzame energie. Dit hebben we nodig want anders gaan we de klimaatdoelstellingen en reductieafspraken niet halen. Nederland moet flink aan de bak met energieopwekking. Een van de manieren om dit voor elkaar te krijgen is het zelf opwekken van energie te stimuleren. Vanaf 1 januari kunnen VVE’s 33 % korting krijgen op de stroomprijs als zij een zonnepaneleninstallatie aanleggen/hebben aangelegd op hun dak. Dit geldt voor minimaal 10 jaar. De VVE’s moeten een cooperatie zijn om van de korting gebruik te kunnen maken. De leden die in dezelfde postcoderoos wonen als dak waar de installatie op is geplaatst kunnen teruggave van belasting vragen die over elke kWh geheven wordt.

Kijk voor meer informatie op: https://nmfflevoland.nl/nieuws/self-tip-korting-stroom-vve/
Of bel met het Servicepunt Energie Lokaal Flevoland: 0230-253505.

3. Mooi Flevoland tips:
Thuis kan je meetellen met de nationale tuinvogeltelling dit weekeinde. Er is ook een app om makkelijker te tellen. registreer in een half uur de vogels die je ziet. De vogelbescherming kan hiuruit opmaken hoe het gaat met de tuinvogels. Kijk voor de app en tips op www.tuinvogeltelling.nl.
Bezoek de Almeerse Wol unie op zondag. De eerste 50 drachtige ooien worden geschoren. Er is in Nederland geen wolindustrie meer, maar met wol kan je veel o.a. vervilten, verven en mooie producten maken. Dit kan je ontdekken en leren bij de Almeerse Wol unie. Om dit initiatief te steunen kan je lid worden.