Zorgen over Europese waterrichtlijn

29 augustus 2024

In augustus 2023 bleek uit een rapport van Natuur en Milieu dat er in veel zwemwater en natuurplassen veel te veel bestrijdingsmiddelen zitten. Onderzoek toont aan dat bestrijdingsmiddelen die in de land- en tuinbouw worden gebruikt nog in de verre omgeving van de akkers te vinden zijn. Wat betekent dit nu precies voor Flevoland?

Flevoland

Ook in Flevoland is dit een probleem, want ook een deel van de Flevolandse wateren is van onvoldoende kwaliteit. Ondertussen blijft de ontwikkeling van biologische landbouw in Nederland achter op het Europese gemiddelden en lijkt het onmogelijk dat Nederland en Flevoland aan de Europese waterkwaliteitsdoelen gaat halen. Door transitie te maken naar biologische landbouw zonder bestrijdingsmiddelen kunnen we deze problemen aanpakken.

Dit is noodzakelijk voor de toekomstige beschikbaarheid van het drinkwater, een gezonde natuur en een toekomstbestendige landbouw in Flevoland. Hier blijven we ons voor inzetten! Hier lees je het gehele onderzoek.

Gelderland en Drenthe

Het onderzoek van Natuur en Milieu is uitgevoerd in de provincies Gelderland en Drenthe waarbij een jaar lang op zeven verschillende plekken metingen zijn gedaan. In totaal traceerden de onderzoekers zo’n zeventig verschillende stoffen. Deze stoffen, uitsluitend bedoeld voor op de akker, verwaaien bij het spuiten en worden in de wijde omgeving teruggevonden.

Afname insecten

De gevolgen hiervan zijn duidelijk. Er is een 75% afname van insecten, waardoor de gehele biodiversiteit achteruitgaat. Bestrijdingsmiddelen komen terecht in het water, waardoor de waterkwaliteit op veel plekken onvoldoende is en ook drinkwatervoorzieningen worden bedreigd. Ook voor mensen zijn er gezondheidsrisico’s, het verband tussen het gebruik van bestrijdingsmiddelen en Parkinson wordt steeds duidelijker.