Aeres Hogeschool doet mee: Vegetarische week in de kantine

Aeres Hogeschool doet mee: Vegetarische week in de kantine

Aeres Hogeschool doet mee: Vegetarische week in de kantine

 

In april stond het thema duurzaam voedsel centraal. Aeres Hogeschool Dronten daagde hun studenten en personeel een week lang uit met de volgende challenge: “Word flexitariër! Ga deze week 3x voor vegetarisch”. Een week lang werden er verschillende vegetarische gerechten aangeboden in de kantine van Aeres Hogeschool Dronten. Op deze manier stimuleert Aeres Hogeschool Dronten studenten en medewerkers om bewuste voedingskeuzes te maken en ontwikkelen.

Bewustere voedingskeuzes
Door een week lang studenten en personeel kennis te laten maken van de vegetarische keuken geef je als school het voorbeeld dat een plantaardiger dieet niet alleen duurzamer is, maar ook lekker! Daarnaast geeft het stof tot nadenken en gesprek voor de studenten. Kleine stapjes, zoals vegetarisch eten, kunnen een grote invloed hebben. Met drie keer vegetarisch eten draag je bij aan een goede en gezonde leefomgeving. Vegetarisch eten zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen en er zijn minder land en minder grondstoffen nodig om het te produceren. Het is dus niet alleen goed in het kader van dierenwelzijn, maar ook voor de toekomst van onze planeet en plantaardige eiwitproductie biedt kansen voor onze agrarische sector.

Vegetarische kantine, het kan!
Samen met zijn collega’s is kok Johan Driessen aan de slag gegaan om de vegetarische opties onder de aandacht te brengen in de kantine. Er zijn posters opgehangen, placemats verspreidt en bordjes geplaatst. Johan vertelt: “Op de eerste dag werd een 12 uurtje met een vegetarische soep en een kaaskroket geserveerd. Ook hebben we een vegetarisch broodje met shoarma, vegetarische soepen en broodjes met Halloumi of ei met avocado geserveerd. Studenten en het personeel vonden het erg goed smaken!”.

Samen duurzame stappen zetten
Aeres Hogeschool Dronten leidt ‘De Groene Veranderaar’ op. Een duurzame organisatie kan dan niet achterblijven. Johan vertelt: “In de kantine worden petflessen in speciale bakken ingeleverd, wordt het gebruik van een eigen beker of flesje gestimuleerd, wordt er zoveel mogelijk gekozen voor papieren bekers en saladebakken, en wordt er melk en kaas van de eigen boerderij geserveerd!”. Daarnaast is het gebouw aardgasvrij, zorgt de kas rond het gebouw voor extra isolatie en wordt het regenwater opgevangen en hergebruikt. Aeres Hogeschool Dronten gaat graag een challenge aan! In samenwerking met Natuur en Milieufederatie Flevoland wordt er gekeken naar passende, duurzame vervolgstappen.