Juli: Slimmer omgaan met water

Juli: Slimmer omgaan met water

Juli: Slimmer omgaan met water

 

 

 

 

Dagelijks gebruiken we drinkwater om te koken, te douchen, te drinken of om het toilet door te spoelen. Drinkwater gebruiken we ook om de tuin te sproeien of planten water te geven.  De vraag naar drinkwater neemt toe. Bevolkingsgroei, klimaatverandering en toenemende verontreinigingen spelen hierin een rol. Drinkwaterbedrijven bereiden zich vast voor en zetten in op bewuster gebruik, het vasthouden van water en het zoeken naar alternatieve bronnen. Tegelijk geven extreme weersomstandigheden (enorme plensbuien) tijdens hete zomerdagen soms flinke wateroverlast in de tuin of wijk. Door meer groen en minder steen kun je het water beter de grond in laten zakken. Via onze challenges gaan we ons in de maand juli hard maken voor het slimmer omgaan met water. Wij doen mee, jij ook? 

Waarom watergebruik verminderen en water langer vasthouden? 
Na een stabilisatie tot 2014 zit het drinkwatergebruik de laatste jaren weer in de lift. De stijging komt onder meer door bevolkingsgroei en economische activiteit, warme en droge zomers (en ook lentes). Om te zorgen dat er altijd water uit de kraan komt, maken drinkwaterbedrijven inschattingen van het verwachte gebruik en passen hun productie daarop aan. Ook zetten ze in op bewuster en zuiniger watergebruik en manieren om duurzame gedragsveranderingen te bereiken om het watergebruik te beperken. De challenges reiken hiervoor stimulansen aan.  

Circulaire challenges: ga de uitdaging aan!
Elke week is er een nieuwe challenge gericht op het zuiniger en slimmer omgaan met water. Zowel met drinkwater als wanneer er enorme (plens)buien zijn.  Ook water is een grondstof waar we slim en spaarzaam mee om moeten gaan.. Weet jij hoe groot jouw voetafdruk is? Doe de voetafdruk-test op www.flevolandsevoetafdruk.nl. Je kunt je voetafdruk  verkleinen door mee te doen aan de circulaire challenges. Natuur en Milieufederatie Flevoland (NMFF) organiseert samen met haar lidorganisaties, overheden, bedrijven en anderen challenges gericht op het verkleinen van de Flevolandse voetafdruk. Wekelijks is er een nieuwe challenge om aan mee te doen. Aan één meedoen is al een stap in de goede richting. Zo dragen we bij aan minder CO2 uitstoot en grondstofverbruik. Durf je het aan en doe je mee? 

Beloning voor deelnemers
Bij deelname aan een van onderstaande challenges sturen we een gratis waterbespaar-gadget (een douchezandloper) toe. En daarnaast ontvang je  tips en tricks! Bekijk alle challenges op www.ikdoemeejijook.nl of op www.flevolandcirculair.nl.