Circulaire make-over interieur

Circulaire make-over interieur

Is jouw woning of thuiswerkplek toe aan een restyling? Kies voor circulair! Inwoners van Flevoland kregen in maart tips van kringloopwinkels en initiatieven. De keuze voor een circulaire opknapbeurt bespaart namelijk veel grondstoffen. Zo maken we samen onze Flevolandse voetafdruk een maatje kleiner. Lees de verhalen van Flevolandse kringloop-winkels!  

Kringloopwinkel De Groene Sluis (Lelystad) upcycled.
“Afval bestaat niet, dus gooi niets weg maar bedenk er iets nieuws van. Met upcyclen voeg je waarde toe aan het product door er iets anders van te maken. Op het plaatje zijn gebruikte kaarsen gegoten naar nieuwe kaarsen te zien. Deze zijn gemaakt door leerlingen van De Steiger”.  

 

Kringloopwinkel Dorcas (Dronten) heeft projecten wereldwijd.
“In de winkel werken we met louter vrijwilligers. Het geld dat we in de Dorcaswinkels verdienen, gaat naar onze projecten over de hele wereld (41 landen!). In die landen is Dorcas zelf gevestigd en ter plaatse wordt het geld ingezet om vooral de arme mens een duurzamer leven te bieden. Dat kan structureel, maar er kan ook snel geschakeld worden bij noodhulp. Zo zijn er nu ook Dorcasmedewerkers in Oekraïne en de buurlanden actief. Kom je ook meewerken aan een duurzame verandering in je eigen omgeving en in deze wereld?!”.
In de kringloopwinkel van Dorcas Dronten vind je alles wat je nodig hebt voor een duurzame verandering bij je thuis. Tweedehandsspullen krijgen bij jou een nieuw leven. Een product upcyclen en een nieuwe uitstraling geven, kan natuurlijk ook. Heel gaaf om zo je interieur en jezelf duurzaam te restylen! Er is een ruime keus aan spullen; kleding, meubels, elektra, huishoudelijke zaken, accessoires, speelgoed, boeken, cd’s/lp’s/dvd’s en nog veel meer. 

 

Kringloopwinkel Basisz (Zeewolde), winkelen als in een duurzaam warenhuis.
De Basisz is een frisse, vrolijke en opgeruimde kringloopwinkel in Zeewolde. “Bij ons geen muffe spruitjeslucht, erg afgedankte spullen of bakken vol troep waar je in moet duiken: je winkelt alsof je in een duurzaam warenhuis rondloopt! Nieuwe outfits, een smoothiemaker uitproberen voor weinig of een paar leuke bloempotten voor buiten; bij De Basisz vind je altijd wat je zoekt en meer! Kasten, tafels, meubels, banken…waarom nieuw kopen als het tweedehands kan? Met jouw aankopen steun je ook nog eens het achterliggende doel van De Basisz; wij bieden mensen een steuntje in de rug als zij dat nodig hebben. Ook werken we in ons team met mensen die hun plek op de arbeidsmarkt nog niet hebben gevonden. Je shopt dus dubbel duurzaam: tweedehands en tweedekans in allerlei opzichten!” 

Kringloopwinkel POOK (Dronten) bestaat door mensen, voor mensen.
“POOK is ooit opgezet vanuit de gezondheidszorg, om mensen die tijdelijk of blijvend buiten het arbeidsproces staan een zinvolle invulling van hun tijd te geven. Mensen die financieel aan/onder de armoedegrens zitten, toch goederen te kunnen laten kopen. Medewerkers een kader te bieden waarbinnen onderlinge relaties worden gelegd en onderhouden. Mensen milieubewuster met spullen te laten omgaan om zó hun steentje bij te dragen aan een gezondere leefwereld. De aandacht voor het milieu neemt tegenwoordig een belangrijke plaats in. Het is voor nu en in de toekomst belangrijk materialen voor hergebruik te bestemmen. De kringloopwinkel van POOK vormt hierin een voorname schakel”. 

“Vintage heeft een ziel en Vintage is duurzaam. Bij POOK vind je een breed assortiment van mooie tweedehands spullen voor een zeer betaalbare prijs. Ons assortiment bestaat o.a. uit huishoudelijke apparaten, meubilair, kleding, boeken en kleingoed als borden, kopjes, pannen en nog veel meer.
Maak tweedehands vaker je eerste keus. Een retrokastje, vintagejurk of gewoon wat alledaagse spullen hergebruiken is goed voor het milieu en goedkoop. Ook niet werkende elektrische apparaten kunnen bij POOK ingeleverd worden. Graag nodigen wij u hierbij uit om gezellig bij ons te komen snuffelen en struinen”. 

 

Kringloopwinkel Het Goed (Noordoostpolder), nieuwe spullen veroorzaken veel CO2 uitstoot.
“De CO2-voetafdruk van een huishouden (2,2 personen) in Nederland is gemiddeld 20.000 kilo per jaar. Hierin is alles meegeteld: energie, vervoer, vakanties, eten en alle spullen (kleding, huisraad, elektrische apparaten) die we jaarlijks kopen. Het is belangrijk deze voetafdruk te verlagen. Dat kan door minder vlees eten, minder vliegen en door minder nieuwe spullen te kopen. Ongeveer 30 procent van de CO2 die je met je huishouden uitstoot, komt door nieuwe spullen. Het kost energie om een mobieltje, meubelstuk, en speelgoed te maken en vervoeren. En (fossiele) energie is CO2-uitstoot. Per stuk valt het misschien best mee, maar we kopen nogal wat. Wat kun jij doen? Onderhoud spullen goed en repareer, dan doen je er langer mee en heb je minder nodig. Als je spullen nodig hebt, koop vaker gebruikte spullen. Ons kringloopwarenhuis in Emmeloord staat vol met mooie en goede gebruikte spullen. Kom eens kijken en laat je verrassen en inspireren. Ga je aan de slag met het restylen van je interieur en heb je spullen over? Gooi ze niet weg, maar lever ze bij ons in. Maken we er weer een ander blij mee.” 

 

Kringloopwinkel De kringloper (Almere) veranderd meubels in een modern ogend item.
“Iedereen die op zoek is naar een bijdrage aan onze circulaire maatschappij, is van harte welkom om een bezoekje te brengen aan de vele kringloopwinkels die Nederland heeft. Iedere dag wordt door vele medewerkers hard gewerkt om binnengekomen goederen een nieuw leven te geven. Goederen die niet makkelijk worden verkocht, kunnen in een handomdraai worden omgetoverd tot een modern ogend item. Hoe jammer zou het zijn geweest als dit prachtige stuk in houtbak zou zijn beland!” 

 

Kringloopwinkel Waypoint (Urk), voor 700 euro een vierpersoonshuis inrichten.
Als je Waypoint binnen komt verbaas je je over de kwaliteit en het nieuw-gehalte van de meubels. Doordat de opbrengst volledig voor een goed doel is (verslavingszorg) en er zo’n 90 vrijwilligers hun best doen om het zo mooi en goed mogelijk te presenteren, is de gunfactor van de gevers hoog. Naast meubels is er een ruime afdeling elektro, klein deco materiaal en klus en tuin artikelen. De trap naar boven leidt naar een grote kleding afdeling, boeken en prachtige deco en keuken gerei. Naast de mooie spullen is het ook een thuis voor velen en is de sfeer gezellig. Het mes snijdt aan veel kanten. Niet alleen de verslavingszorg wordt gesteund, ook de duurzaamheid van spullen wordt gezien en het hergebruik zorgt voor bewustwording.  

“We zijn blij dat niet alleen vanuit een goedkoper oogpunt gekocht wordt maar ook vanuit onze zorg voor de aarde. De combinatie tussen oud& nieuw blijkt qua mensen heel goed te werken en qua spullen helemaal. Toen we in de maand februari een huis moesten inrichten voor 4 personen waren we met alles er op en eraan €700,- verder. Fantastisch hoe je mooi en goed kan zitten in combinatie met een goede en eerlijke prijs. We heten je van harte welkom om eens langs te komen”.