Datacenter Definitief Geschrapt! 

Datacenter Definitief Geschrapt! 

 

 

 

 

Zaterdag 2 juli werd bekend dat er definitief geen hyperscale datacenter zal worden gebouwd in Zeewolde. Meta laat weten dat er geen match is met de gemeente Zeewolde, waar het datacenter moest worden gebouwd. Ook voor de Natuur en Milieufederatie Flevoland is het een mooie opsteker, wij waren al geruime tijd tegen om verschillende redenen. 

Deze kritiek had twee hoofdredenen. De eerste reden was dat het datacenter een enorm beslag zal leggen op de duurzame energie die we in Flevoland opwekken. Hier was vooral de kritiek dat we in Flevoland enorm ons best, en koploper zijn, om zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken voor haar inwoners. Als het datacenter zou zijn gekomen dan zou alle duurzame energie daarheen zijn gegaan, zonder dat daar veel aanwijsbaar voordeel voor de gemeente Zeewolde en Flevoland tegenover zou staan. 

De tweede reden was dat het datacenter impact zou hebben op de Flevolandse natuur. Het verbruik van water uit omringend water van het datacenter zou fors zijn, waarbij onzeker was welke temperatuur het water zou zijn bij het terugstorten in de vaarten. De vraag was wat de impact van het water zou zijn op de natuurwaarde van de vaart. Daarnaast is er de landschappelijke impact van een enorm datacenter. Verrommeling van het karakteristieke polderlandschap van Flevoland is iets waar we scherp op moeten zijn. 

Maar deze kritiek werd in de tijd ook breder, want ook wat betreft de krapte op het net bleek het datacenter een apart verhaal. Hoewel het datacenter aansluiting kreeg op het hoofdnet via een eigen onderstation, was de snelheid waarmee deze aansluiting geregeld werd wel een hard gelach voor ondernemers die op dit moment geen aansluiting kunnen kregen. Onder deze ondernemers zijn er ook veel die graag duurzame energie willen terug leveren. 

We hopen dat de grond waarop het datacenter moest komen in de toekomst duurzaam en groen zal worden ingezet. 

Je kunt de zienswijzen die wij hebben ingediend tegen het datacenter teruglezen op de website.