Grondstoffenexpeditie: verklein je voedsel-afdruk

Grondstoffenexpeditie: verklein je voedsel-afdruk

Grondstoffenexpeditie: verklein je voedsel-afdruk

 

 

 

 

Dagelijks gebruiken we vaak ongemerkt veel verschillende grondstoffen denk aan plastic, metaal, textiel of hout. Bepaalde grondstoffen zijn er belastend voor het milieu, dit gebruik kunnen we verminderen door in te zetten op duurzame grondstoffen. Een bekend issue van plastic is bijvoorbeeld het ontstaan van de plastic soep in de oceanen. Zuinig gebruik van de juiste grondstoffen is hard nodig. Hier maakt NMFF zich in de maand juni hard voor: we gaan op grondstoffenexpeditie. Wij doen mee, jij ook? 

Waarom grondstoffengebruik verminderen? 
Iedereen gebruikt een stukje van de aarde om te leven. Dit stukje is nodig om bijvoorbeeld je voedsel te verbouwen, je huis te verwarmen, je afval te laten verwerken, je kleding te produceren of naar je werk te reizen. Per inwoner op aarde hebben we 1,8 hectare grond beschikbaar. Dit is gelijk aan ongeveer 3,5 voetbalvelden. We gebruiken er in Nederland gemiddeld wel 12, ofwel zo’n 6 hectare per persoon. In 2050 hebben we drie keer zoveel grondstoffen nodig – als we zo doorgaan – dan dat we nu hebben volgens De Verenigde Naties. het gebruik van grondstoffen heeft een grote negatieve impact op het klimaat en de biodiversiteit. Bepaalde grondstoffen worden steeds schaarser wat kan leiden tot geopolitieke spanningen. In Europa en Nederland wordt daarom beleid gevoerd om het gebruik van grondstoffen terug te dringen. 

Circulaire challenges: ga de uitdaging aan!
Weet jij hoe groot jouw voetafdruk is? Doe de voetafdruk-test op www.flevolandsevoetafdruk.nl. Je kunt je voetafdruk op verkleinen door mee te doen aan de circulaire challenges. Natuur en Milieufederatie Flevoland (NMFF) organiseert samen met haar lidorganisaties, overheden, bedrijven en anderen challenges gericht op het verkleinen van de Flevolandse voetafdruk. Wekelijks is er een nieuwe challenge om aan mee te doen. Aan één meedoen is al een stap in de goede richting. Zo dragen we bij aan minder CO2 uitstoot en grondstofverbruik. Durf je het aan en doe je mee? 

Doe mee met onze challenges in juni: 

Week 22: Maak een ander blij, doneer jouw spul! 

Week 23: Opruimactie: Erop uit? Neem 5 stukken afval mee. 

Week 24: Spaar grondstoffen. Shop verpakkingsvrij! 

Week 25: Apparaat stuk? Laat het repareren, zoals bij een repaircafé. 

Week 26: Circulaire stad of dorp? Ga op grondstoffenreis met het circulaire ommetje! 

Bij deelname ontvang je een gratis gadget en tips en tricks! Bekijk alle challenges op www.ikdoemeejijook.nl of op www.flevolandcirculair.nl.