Help de bij

Help de bij

Help de bij

 

 

 

 

Wie wordt er niet blij van fluitende vogels, bloeiende bloemen en zoemende bijen? Naast dat het mooi is om te zien is het nuttig bovendien. Bijen en andere insecten zijn inmisbare schakels in de voedselketen. Bijen zijn verantwoordelijk voor zo’n 80% van de bestuiving van eetbare gewassen. Bijen zijn voor ons als mensen dus van enorm belang!

Het aantal soorten planten en dieren gaat de laatste jaren steeds verder achteruit, dit geldt vooral voor de bij en in het bijzonder de honingbij. Niet alleen in Flevoland, maar wereldwijd gaat het steeds slechter met de bij. Van oorsprong stierf elke winter ongeveer 10% van de bijen in Nederland. De laatste jaren is de bijensterfte zelfs opgelopen naar 30%. In Nederland leven bijna 360 wilde bijensoorten. Ruim de helft daarvan wordt met uitsterven bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van gewassen en dus voor onze voedselvoorziening. Bijen zorgen ook voor de voortplanting van wilde planten en zijn voedsel voor vogels.

Help de bij en zorg voor een bijenvriendelijk tuin of groenstrook met bijenplanten in jouw omgeving. Flevolanders toverden in deze challenge hun tuin om tot een bijenparadijs. Iedere deelnemer ontving een gratis gids met tips voor het aanleggen van een bijenvriendelijke tuin en een zakje moet bloemzaden! De gids is ontwikkeld door de Nederlandse Bijenvereniging, afdeling Oost-Flevoland.