Inwoners doen mee: Circulair klussen en materiaalgebruik 

Inwoners doen mee: Circulair klussen en materiaalgebruik 

Inwoners doen mee: Circulair klussen en materiaalgebruik 

Bewoner Henk Ruiter is de challenge opvang van regenwater aangegaan met circulaire materialen. Het regenwater wordt gebruikt voor de spoeling van 2 toiletten.  

Hiervoor heeft Henk de volgende redenen:  

 • voorkomen dat kostbaar drinkwater wordt gebruikt voor toiletspoeling  
 • bijdragen aan het voorkomen van verdroging van de ondergrond 
 • zoveel mogelijk gebruikt materiaal gebruiken en grondstoffen uitsparen 
 • een positieve bijdrage leveren aan het beheer van de aarde, die we in bruikleen hebben van onze Schepper (rentmeesterschap) 

De ontwikkeling van het plan 

Henk vertelt: “Aanvankelijk was de gedachte om een kunststof tank te kopen met toebehoren en die zelf in te graven en te installeren. Door de hoge prijs van het materiaal dacht ik dat dit ook anders zou moeten kunnen. Dat werd een kantelpunt in de plannenmakerij. Zonde om nieuwe materialen te gebruiken, als er veel herbruikbaar materiaal voor handen is. Ik kwam op metselen, zodat er bovendien  geen kraan nodig is om een tank te plaatsen. De bovenkant  van de waterput moet zo belastbaar zijn, dat er een auto overheen kan. Ik dacht betonlateien te gebruiken, maar daar is tweedehands moeilijk of niet aan te komen. Na contact met de beheerder van de zorgboerderij waar ik werkte, zijn het oude mestroosters geworden met daar overheen een laag gebruikt landbouwplastic, om inloop van zand te voorkomen. Het te gebruiken gereedschap wil ik zoveel mogelijk van familie/buren lenen: troffel, schuurbord, mengmachine om specie en betonmortel te maken, lang waterpas”. 

Henk heeft circulaire materialen gebruikt voor deze klus! 

 • Voor de bodem heeft hij 12 oude grindtegels en 30 stoeptegels (30×30) als opstaande rand gebruikt. Dit om minder beton te hoeven gebruiken voor de bodem. Een stuk oud betonijzer is gebruikt om het laagje beton van de bodem te verstevigen. Alles is via Marktplaats in Dronten gevonden. Henk vertelt: “Dat was een voorwaarde, ik wil geen lange afstanden met de auto afleggen”. 
 • Voor de wanden zijn 630 gebruikte straatstenen om  4 wanden te metselen gebruikt. 
 • Als stelprofielen zijn 4 hergebruikte balkjes (4×4) gebruikt, deze zijn vrijgekomen na de sloop van een wand in het huis van zijn schoonzoon. 
 • 11 mestroosters van gewapend beton uit een oude varkensstal zijn gebruikt als bedekking. Opgehaald tijdens een gepland familiebezoek in Schoonhoven. 
 • Ongeveer 12 meter flexibele slang (gevonden in een afvalcontainer, als restant na de aanleg van vloerverwarming) is gebruikt voor de aanvoer van regenwater in de toiletten. 
 • Gebruikte kunststof bloembak is gebruikt als speciekuip. 
 • Henk is nog opzoek naar een gebruikte hydrofoor, 2 kraantjes en een stuk elektriciteitsdraad (3 aderig)! 

Super hoe Henk materialen hergebruikt en een nieuw leven geeft! Ben of ga jij ook aan de slag met circulair klussen? Meld je dan aan voor de challenge via www.ikdoemeejijook.nl