Inwoners doen mee: Inspiratie voor Wildpluk-recepten! 

Inwoners doen mee: Inspiratie voor Wildpluk-recepten! 

Inwoners doen mee: Inspiratie voor Wildpluk-recepten! 

 

 

 

 

Voedsel oogsten uit de natuur dichtbij voorkomt onnodige transportkilometers. Natuurgerijpt, vers geplukt en onbespoten: wat is leuker dan plukken uit de natuur en het daarna bereiden en opeten? Verschillende Flevolanders hebben wildpluk recepten met ons gedeeld tijdens de challenge: Wildplukken. Deel jouw favoriete ‘wildpluk’-recept! Lees ze hier. Ga jij ook aan de slag met wildplukken? Meld je aan via www.ikdoemeejijook.nl. 

Een vitaminerijke salade van mevrouw Waterreus 
Ingrediënten: “Een vitaminerijke salade van jonge veldkers, zevenblad, brandneteltoppen en knapperige speenkruid knolletjes. Voor de extra sterkere smaak en voor de kleur verse pinksterbloemen (bloem en blad). Oogsten: met respect voor de natuur, alleen daar knippen waar genoeg exemplaren staan die immers ook als voedsel dienen voor bijen en nuttig zijn voor hun eigen verspreiding. Bereiding: “Alles goed wassen (de vos kan erover ge-urineerd hebben) en fijnsnijden. Mengen met een beetje biologische olijfolie en wijnazijn met honing en snufje kruidenbouillon”. 

Daslookpesto van mevrouw Leuven
Ingrediënten: 100 gr daslook, 30 gr pijnboompitten, 30 gr geraspte Parmezaanse kaas, 1 teen knoflook, sap van een halve citroen, wat zout en 100 ml olijfolie. Bereiding: “Snijd de daslook. Meng dan alle ingrediënten in een foodprocessor tot een pasta, maar houd iets olie achter. Vul een schoon potje met de pesto en vul aan met de laatste olie. Op deze manier zeker 2 weken houdbaar in de koelkast! Heerlijk door een pasta, maar ook op een toastje. Geniet ervan. Zie voor de foto en meer wildpluk recepten graag het Instagram account @delicious.yo.”. 

Hangop van mevrouw van de Linde
“Een heerlijk Hangop toetje met pistache nootjes, een beetje honing en wilde bramen”. Daslook salade van mevrouw Dekker-Brummelman. Ingrediënten: 2 volle handen daslook, 100 gram roomboter, 1/2 citroen, zout en peper. Bereiding: “Hak de daslook fijn met keukenmachine en doe de boter en citroen erbij. Rol in plastic/folie als een worstje en laat het opstijven”. 

Groene Smoothie van mevrouw Boender
Bereiding: “Groen blad wat voor handen is, zoals zevenblad, brandnetel, paardenbloem, enz. samen met fruit en zaden in een smoothie verwerken”. 

Brandnetelsoep van mevrouw Maljaars
Ingrediënten: 350 g brandnetels, geplukt in het Voorsterbos, 3 uien, 3 teentjes knoflook, 6 aardappels, bouillonblokjes, 2,5 liter water, 250 ml room, roomboter, peper. Bereiding: “Fruit de knoflook in roomboter. Voeg aardappels, water, bouillonblokjes en brandnetels toe en laat 15 minuten koken. Voeg peper en room toe. Pureer de soep met de staafmixer”. 

Daslooksoep van mevrouw Hoeve
Ingrediënten: Dikke bos daslook, 1 aardappel, 1 ui en 1 liter bouillon. Beetje room, en peper en zout voor de smaak. Bereiding: “Ui fruiten, aardappel en bouillon erbij en koken. Wanneer aardappel zacht is blad van daslook erbij, niet meer koken en eventueel pureren. Op smaak brengen met peper en zout en opdienen met klontje room”.