Landelijk luchtvaartprotest

Landelijk luchtvaartprotest

Landelijk luchtvaartprotest

 

 

 

 

 

Afgelopen zaterdag 14 mei is er bij Schiphol en regionale luchthavens, waaronder Lelystad Airport, een manifestatie georganiseerd tegen het aantal vluchten dat in Nederland wordt uitgevoerd. 

Uit onderzoek van Werkgroep Toekomst Luchtvaart blijkt dat de Nederlandse economie met veel minder vluchten toe kan, dan er nu worden gevlogen. Schiphol kan 100 bestemmingen en 150.000 vluchten schrappen zonder dat dat voor welvaartsverlies zal zorgen. Ook CE Delft bevestigde dit. De NOS publiceerde dit artikel in het kader van de manifestatie van zaterdag. 

Dit actievoerders willen dat er een einde komt aan het zogenaamde hub-and-spoke-systeem. Op dit moment is bijna 40% van de passagiers op Schiphol overstappers. Voor vluchten van de KLM is dit zelfs 70% van de passagiers. Dit betekent dat deze mensen geen geld uitgeven, op misschien een koffie na, in Nederland. Ze komen enkel op Schiphol om daarna weer in een ander vliegtuig verder te vliegen. Dit terwijl de uitstoot wel in Nederland terecht komt en het geluid wel voor overlast voor omwonenden zorgt. Goed voor de KLM al die overstappers? Nee, ook dat niet. Ondanks dat de KLM passagiers uit heel Europa haalt leidt het bedrijf bij elke economische crises grote verliezen en heeft de overheid het meerder malen overeind moeten houden met miljarden staatssteun.  

De initiatiefnemers van de manifestatie hebben in aansluiting op de actie de website www.krimpluchtvaart.nl gelanceerd. Op deze website kun je de petitie ‘Krimp de Luchtvaart’ ondertekenen.