Samen impact maken werkt bij verkleining drinkwater-voetafdruk

Samen impact maken werkt bij verkleining drinkwater-voetafdruk

Samen impact maken werkt bij verkleining drinkwater-voetafdruk

 

 

 

 

 

Flevolanders kunnen op vele verschillende manieren grondstoffen besparen en verminderen daarmee ook de CO2 uitstoot. Hieronder enkele succesverhalen in Flevoland. Samen bespaarden zij vele kilo’s grondstoffen en CO2. Een rondgang langs inspirerende voorbeelden van verkleining van de drinkwater-voetafdruk door Flevolanders. 

Spaar water en energie. Douche maximaal 5 minuten!
Skip die te lange douchebeurt! Wist je dat een liter warm water vijftig keer meer energie kost dan een liter koud water? Door vijf minuten te douchen, in plaats van bijvoorbeeld negen minuten, bespaart een gemiddeld huishouden al snel 16.000 liter warm water per jaar. En dat loont dus ook in de portemonnee! Bijna 100 Flevolanders deden aan deze challenge mee, waaronder veel Drontenaren. Ze bespaarden hiermee 5.566 kg CO2. Als alle Flevolanders die zouden doen besparen ze 38,5 miljoen kg CO2. 

Bespaar kraanwater. Kies een regenton!
Vang regenwater op met een regenton. Het is simpel, makkelijk in gebruik, niet duur en je bespaart veel water. Door de regenpijp te koppelen aan een regenton vang je heel simpel water op. Het opgevangen water kun je hergebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuin of de plantjes in huis. Wist je dat regenwater ook beter is voor je tuinplanten? Dat komt omdat er minder kalk in zit. Daarnaast bespaar je natuurlijk liters drinkwater uit de kraan, en ben je goedkoper uit. Meerdere Flevolanders namen aan deze challenge mee, zoals Stephanie Buiter uit Almere ‘Ik koop een regenton met een inhoud van 600 liter”. Tezamen bespaarden de deelnemes 600 liter water. Als alle Flevolanders dit gaan doen besparen we ruim 169 miljoen liter drinkwater per jaar.  

Regenbui en wateroverlast? Haal tegels uit je tuin!
Steeds vaker hebben we te maken met extreme weersomstandigheden, zoals enorme plensbuien. Ook in Flevoland is het belangrijk dat dat water wordt opgenomen, zodat we de overbelasting van het riool verminderen. Daarom dagen wij je uit om tegels uit je tuin te halen. Vervang je tegel door beplanting of gras. Elke vierkante meter zonder verharding helpt om regenwater beter in de bodem te laten zakken. En al dat mooie groen is toch ook veel mooier dan die saaie bestrating?! Meerdere Flevolanders deden mee aan deze challenge. Enkele gemeenten organiseerden ook acties onder de vlag van Operatie Steenbreek.  

Als alle Flevolanders dit een keer zouden doen gaat 247,5 miljoen water niet het riool in en wordt er 2,5 miljoen m2 extra groen en biodiversiteit gecreëerd.  

Uit eten? Bestel TAP kraanwater!
Het is gek, Nederland behoort tot de landen met de beste waterkwaliteit van de wereld. Toch vliegen de dure flesjes nog over de toonbank bij de horeca. Wil je ook grondstoffen besparen? Kies dan voor getapt kraanwater in plaats van dure onnodige flesjes. Het smaakt net zo lekker! 

Vraag tijdens een restaurant bezoek gerust om een glaasje kraanwater. Zeker als je daarnaast ook nog wat anders drinkt. Door deze challenge bespaar je onnodige flessen en flesjes en bespaar je CO2.