Succesvolle kunststoffentafel 2021

Succesvolle kunststoffentafel 2021

Succesvolle kunststoffentafel 2020

 

 

 

 

Circulaire economie & Flevolandse kunststofbedrijven

Via Innovatietafels wordt gezocht naar samenwerkingskansen op het gebied van circulaire economie, waarbij grondstoffen zo lang mogelijk in de keten gehouden worden. Flevoland kent relatief veel bedrijven die zich met kunststoffen bezighouden, maar er bleek geen actief regionaal netwerk te bestaan. NMFF en Provincie Flevoland organiseerden daarom op 1 september alweer de tweede ‘Kunststoffentafel’ in Lelystad.

Juist in de circulaire economie is samenwerking in de keten cruciaal: wiens reststroom is voor de ander grondstof? Met welke partij komt die productspecifieke innovatie van de grond? Hoe sluiten we de grondstoffencyclus? Kennismaken is daartoe de eerste stap.

Gijs Langeveld, van het Plastic Pact, informeerde de aanwezigen over Europese richtlijnen en de urgentie van een circulaire economie in de kunststofbranche.

Van Werven (Biddinghuizen), Wittenburg (Zeewolde) en Save Plastics (Almere) gaven vervolgens een inkijkje in hun Flevolandse successen en belemmeringen. Alle drie hadden een aanbod c.q. hulpvraag gericht op samenwerken bij de circulaire opgave van kunststoffen.

Door alle deelnemers -naar keuze- te laten pitchen over wat zij bieden en zoeken ontstond de gewenste matchmaking. ‘Special guest’ Polymer Science Park uit Zwolle nodigde dit netwerk uit eens langs te komen bij hun Zwolse netwerk. Het Polymer Science Park doet zowel aan onderzoek als concrete projecten gericht op “het versnellen van uw innovatie op het gebied van toegepaste kunststoftechnologie”.

Gevraagd naar of en zo ja hoe de aanwezigen verder wilden met dit netwerk was men eensgezind: ja, doorgaan, maar volgende keer groter (meer deelnemers) en thematisch. De derde bijeenkomst gaat er dus komen!

Het verslag is op te vragen bij de NMFF.